​Incivisme insuportable

per Eva Forn, 2 d'octubre de 2020 a les 11:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
No diré en les següents línies res que els meus conciutadans de Manresa no sàpiguen. Desconec si el que passa al meu voltant, a la meva ciutat, és fruit de la decadència social, política i econòmica, o també s’hi pot sumar el fet que una, en fer-se gran, tendeix a pensar que qualsevol temps passat va ser millor. No ho sé, però en qualsevol dels casos, l’incivisme que patim ara i aquí és insuportable. Insuportable en el sentit de no voler transitar ja pels carrers minats de tifes de gos i esputs, parets embrutades de guixades, mobiliari urbà trinxat, vell, oxidat dels pixats de cans, que, com diu la filla, encertadament «no tenen cap culpa que els carrers estiguin tan bruts». 

Incivisme insuportable en el sentit d’aquells que anant amb cotxe es tiren –literal– a les rotondes sense respectar els cediu el pas, perquè si de cas ja pararàs tu si no vols perdre el cotxe o la vida. Intolerable i perillosíssim els que van amb patinet elèctric a tota castanya en sentit contrari a la direcció dels cotxes i sigui jo qui m’hagi d’apartar perquè ningú prengui mal. Perquè a més a més, si algú prengués mal em suposaria un dolor molt difícil de suportar (altra vegada). I continuant amb la circulació viària, què me’n dieu de la tendència "in crescendo" de no fer servir els intermitents? Si heu viatjat una mica segur que us venen el cap ciutats on l’ús d’aquest artefacte està completament passat de moda i en lloc seu s’usa el clàxon cada vegada que un vol virar cap a una banda o una altra. “Mec-mec!”. Quedes avisat, volen dir.


I dels veïns, què me’n dieu del món del veïnatge? Cops de porta, bordades de gos, arrossegament indiscriminat de mobles a qualsevol hora del dia, fumades al balcó contigu, galeria plena de brutícia i d’objectes que cauen que mai ningú ve a recollir, etcètera, etcètera.

I del tractament de l’espai públic? De les places amb gespa i flors malmeses per trepitjades continues de vianants, nens, bicicletes i animals domèstics? I de l’estat lamentable dels parcs infantils? I dels que circulen a peu amb la música al mòbil o en un altaveu a tot drap? I dels comportaments als trens públics com estacionar els peus als seients, no evitar els sorollets de mòbils, i les mascaretes tretes perquè sí?

I és que he dubtat fins a l’últim moment del títol d’aquest article. S’han jugat el podi els títols "Manresa se’ns en va de les mans", "Que l’últim apagui el llum" o "Bona nit i tapa’t". Ara ja em podeu dir "hater" o "tribunera", que tota la vida s’ha dit de les persones que estan a la contra de gairebé tot. I és que en català no sé com seria. Alguna idea? Gràcies.
Arxivat a:
Opinió, incivisme



Participació