El nou coronavirus

per Pere Culell, 3 d'abril de 2020 a les 10:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El nou coronavirus, el SARS-CoV- 2, és el causant de la malaltia Covid-19 i de la pandèmia que el món esta patint. Si recordem la pandèmia de la grip espanyola de fa 98 anys, es podia haver infectat finsa un terç de la població mundial i hi podia haver mort fins a50 milions de persones en 3 anys. La d’ara ens agafa amb un món interconnectat com mai, amb informacions rapidíssimes, encara que no sempre certes, i amb una preparació i coneixement científics com mai abans havíem tingut. Però també amb moltes incerteses.
 
Cada país, malgrat les experiències prèvies, ho està encarant a la seva manera i moltes vegades repetint els errors comesos anteriorment per d’altres territoris. El Regne d’Espanya ho ha encarat escalant encara més la recentralització i donant protagonisme a les forces militars i de seguretat. Això ha provocat problemes en l’adquisició de material mèdic i de protecció necessaris per als ciutadans molt en primera línia d’acció i actuacions a vegades sense sentit ni coordinació. Aquí a Catalunya s’ha optat per la descentralització afavorint que cada hospital, per exemple, prepari el seu pla de contingència i faci una crida al personal sanitari al seu abast. 

 
S’ha posat de manifest, un cop més, que quan hi ha una emergència tothom hi posa el coll; des dels polítics i tècnics de les diverses conselleries fins a cadascun dels sanitaris i de la resta de serveis essencials, passant pel coneixement, la indústria i les ganes de tothom de col•laborar i ser solidari.
Malauradament, també ha esclatat amb molta virulència la politització d’una emergència sanitària amb afanys egoistes i molt poc solidaris. Ja diuen que és en aquests moments quan surt el millor i el pitjor de cadascú. Per això, i en espera de les subseqüents crisis econòmica i social, el millor que pot fer la ciutadania per ajudar a controlar l’expansió del nou coronavirus és seguir les indicacions de les autoritats sanitàries i quedar-se a casa. #quedatacasa.
 
Arxivat a:
Opinió, salut, OPINIÓ



Participació