Activistes ecologistes

per Ignasi Cebrian, 9 d'octubre de 2019 a les 10:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
NATURA URBANA. Sabeu qui eren Berta Cáceres, Chico Mendes, Glòria Capitán, Daniel Choc, Isidro Baldenegro, Severn Suzuki, Edward Abbey, Rachel Carson, Murray Bookchin, Aldo Leopold, Verdana Shiva…? Tots eren o són activistes mediambientals. La majoria assassinats i d’altres oblidats.
Sense activistes ecologiestes ens quedarem sense la bellesa i la funcionalitat de la natura.

Cada any entre uns 100 i 200 activistes són assassinats cruelment i impunement en països en vies de desenvolupament, no gaire democràtics, i uns quants són oblidats o silenciats en els suposats països autoanomenats avançats. El seu delicte ha estat voler protegir els recursos naturals (natura, mineria, sòl agrícola, energia..). I la seva perdició ha estat voler protegir-los de l’avaricia monetaria i de la corrupció de governs, partits polítics, companyies i bandes criminals. 
 
Greta Thumberg és la més jove i nova activista ecologista. Tant de bo hi haguessin més Gretes, ja que sovint s’esvaeixen. És el cas d’una tal Severn Suzuki, que amb dotze anys va fer un discurs semblant al de la Greta a la Cimera de Rio de Janeiro, l’any 1992. L’impacte mediàtic va ser molt baix i l’impacte sobre les polítiques ambientals va seguir la mateixa línia. Greta, ara, ha arribat a molts joves del planeta (Europa, USA, Japó i Austràlia,  i d’altres països, però en menor grau). Tothom l’ha vist, han escoltat els seus discursos, s’han fet "likes", s’han fet tweets, s’han compartit històries al facebook... En resum, tothom ha vestit d’un toc de verd, un toc mediambiental, les seves consciències. Però res a l’hora de passar a l’acció. 
 
El discurs de la Greta no importa gens a les grans multinacionals capitalistes i als estats pseudemocrates del món. Un discurs massa emotiu i basat en el pensament màgic. Ecologisme ingenu o banal. Les empreses i estats només entenen un discurs racional crematistic i es mouen lleugers com una mosca dins de la mel quan han d’aplicar canvis que van en contra de guanyar diners. Si volem que el discurs de la Greta i de molts altres activistes sigui efectiu,  caldrà anar en contra dels estats i de les empreses. I per això, caldria escoltar-ho i col·laborar més amb l’acció ecologista, participar conjuntament amb els activistes i estar al peu del canó. És l’única manera de pal·liar el canvi climàtic. Si no, el clima ens canviarà a nosaltres i, pel camí, haurà fet créixer més oligarquies polítiques i econòmiques poc democràtiques. Cal escoltar molta gent que fa molt de temps que porta parlant i fent accions ecologistes.



Participació