Ignasi Cebrian | Actualitzat el 15/03/2018

Plantes ruderals

NATURA URBANA. En els entorns humanitzats les plantes ruderals hi creixen amb molta propensió. La raó: els humans tendim a simplificar els ecosistemes fent-los malbé, destruint-los, deixant pas a aquelles espècies d’organismes que s’espavilen millor. Deixem els ecosistemes molt simplificats, amb poca biodiversitat, amb sòls ben adobats –nitrificats– i remenats –airejats–, on creixen espècies de plantes oportunistes aprofitadores d'espais oberts capaces de reproduir-se ràpid i en excés sense gaire competència.
Ravenissa comuna o blanca.
 
Ruderal ve de rodal i és aquí, a l'Anella Verda, on podrem observar plantes d'aquest grup. Moltes són plantes herbàcies seques o mortes a l'hivern i a la tardor, amb les llavors enterrades esperant millors condicions per germinar cap a la primavera o l’estiu. La ravenissa comuna, la "Diplotaxiserucoides", parenta de la col, és un exemple de ruderal de tardor i d’hivern, malgrat que pot florir a qualsevol estació tacant els vorals de blanc. N’hi ha d’altres exemples com el pipiripip, a la primavera, els sarronets de pastor, l’herba de Sant Joan o pericó i l’olivarda a l’estiu.
 
L’estratègia vital d’aquestes plantes és produir moltes llavors i dispersar-se al màxim, aprofitant els nutrients del sòl que els humans hem llençat de manera inconscient cap al rodal, amb excés de fertilització dels camps de correu o amb residus d’origen orgànic divers. Són plantes oportunistes, pioneres, que ocupen amb molta facilitat els espais, poc exigents, ineficients, ineficaces, que viuen en ecosistemes no gaire complexos i, a més, tenen un temps de vida curt. D’aquesta estratègia se’n diu: de la "r", la inicial de reproducció, ja que en tenen una taxa elevada. Per contra, hi ha espècies que viuen en ecosistemes més organitzats i que són molt eficients i usen els recursos amb vides llargues, són les anomenades estrategues de la "k", com ho són per exemple la majoria de mamífers.
 
Una petita reflexió: els humans som una mica ruderals, pioners i invasors. Ens hem dispersat per tota la Terra i hem explotat els recursos naturals de manera ineficient i ineficaç. Les poblacions empobrides es comporten, sense poder evitar-ho, com a organismes estrategues de la "r" i les poblacions riques o desenvolupades es comporten igual, però en aquest cas amb l’afegit que podrien comportar-se com a autèntiques estrategues de la "k". Tenen una certa qualitat de vida, poden arribar fins als 100 anys, es reprodueixen poc, però continuen gastant individualment els recursos naturals, que necessitarien més de dues o tres persones, grollerament, tal com si fossin estrategues de la "r".

Navega per les etiquetes

NATURA URBANAecosistemaAnella Verdaflora

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.