Ignasi Cebrian | Actualitzat el 16/01/2018

Polígons

NATURA URBANA. Hi ha ajuntaments catalans i bagencs que s’emparen en la legalitat urbanística per continuar destruint el territori. Caldria aturar aquestes pràctiques fraudulentes, èticament parlant, quasi corruptes i sobretot insalubres. Un dels casos més recents és el del municipi de Sant Fruitós. El fet fa riure: fer més polígons al seu municipi quan n’hi ha uns quants abandonats fora i dins del municipi. 
Foto: Polígon industrial de Sant Isidre, al fons, des del turó del Guix

La construcció desmesurada, sense ordre i localitzada a primera línia de mar té el nom de "balearització". Un abús extrem de la urbanització del litoral. El resultat final és una degradació del paisatge amb sobrecost ambiental i econòmic. La finalitat de tot plegat  és atreure un turisme deslocalitzat de sol i platja deslligat totalment del territori amb finalitats recaptatòries municipals de vol gallinaci. Durant els anys 60 i 70 del segle XX, la urbanització del litoral de les Illes Balears va ser caòtica i sense gaire planificació, d’aquí prové el terme. 
 
Hi ha un fenomen semblant d’urbanització desmesurada, però fragmentada i dispersa pel territori que també és destructora de paisatges i ecosistemes. És la construcció a tort i a dret de polígons industrials. "Poligonització": destrucció del paisatge i els ecosistemes vitals urbanitzant de manera no necessària una part del municipi per posar-hi empreses no necessàries o simplement per fer especulació urbanística. Els gestors i polítics actuals argumenten públicament que tant és destruir el territori perquè irremeiablement ja està trinxat. No ve d’aquí destruir espais i corredors ecològics vitals per al Bages. També enganyen dient que vindran "grans" empreses salvadores dels ciutadans i del municipi i crearan llocs de treball a canvi de malmetre el territori i de restar salut i benestar al ciutadans. Una forma més d’estratègia recaptatòria pervertida. Gestió mediambiental i urbanística tercermundista. Cal ser més coherents amb els temps actuals: la gent està farta d’aprofitats "desenvolupistes" i demana transparència i honestedat a l’administració.
 
Sembla que cada poble o ciutat ha de destruir i malgastar una part del seu paisatge i territori construint polígons, que en la majoria de casos acaben buits. Els resultat és sumatiu, es destrueix el paisatge de tota la comarca i de tot el país. Per evitar aquest desastre, caldria fer una política de gestió semblant a la que es fa amb els habitatges buits. Incentivar l’ús dels polígons construïts i prohibir taxativament la construcció de nous. Per aconseguir aquesta fita és necessària i indispensable una gestió d’àmbit supramunicipal per ocupar plenament els polígons existents.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.