Plaça de la Reforma 3.0

per El Pou, 30 de juny de 2017 a les 12:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MANRESA, ESPÒILER 2022. PER EMISSARI 2022


Cada canvi que ha patit la plaça de la Reforma ha marcat una generació. Els meus avis ja van viure l'alçament del monument a “los Caídos”. Un melindro de 16 metres d’alçada que homenatjava els manresans que van morir durant la Guerra Civil lluitant al bàndol franquista, evidentment sense fer cap referència als desapareguts al bàndol republicà. Els meus pares van veure com la plaça es desprenia del monument franquista però s'hipotecava la ciutat per construir un aparcament soterrat i cobrir l'entorn de ciment de la mà de l'empresa Eyssa. Una jugada mestra que va col·locar Manresa al top 5 de zones blaves més cares de la península. 
 
Però jo també he vist una reforma de la ben anomenada plaça de la Reforma. L'any 2021, després d'una sequera considerable, el terra dels carrers de Manresa semblava ple de varius, no per l'acumulació de sang que suposa ser el “cor de Catalunya” sinó per l'excés d'orins de gos. Per a més inri, la manca de pluja tampoc no ajudava a desfer els excrements de gos que els cuidadors incívics deixaven a la via pública. Aquesta situació era inadmissible si el consistori pretenia competir amb Las Vegas –almenys pel que fa als turistes jesuïtics– l'any següent. Per sort, en els Pressupostos Participatius 2021 un ciutadà va fer la proposta de la plaça de la Reforma 3.0, i va guanyar per golejada. Aquest projecte va ser la revolució de la neteja de la via pública a la ciutat. Per dur a terme aquesta tasca utòpica, utilitzava centenars de robots de neteja per eliminar totes les mostres d'incivisme dels ciutadans: excrements i orins de gos o d'ésser humà, papers, burilles... I d'altra banda vetllava pel compliment de les ordenances municipals de civisme mitjançant una brigada de drons que enregistraven i identificaven els infractors a vista d'ocell. L'aparcament de La Seu-Centre, gràcies al seu nivell paupèrrim d'ocupació, servia com a espai de recàrrega de bateries de l'exèrcit mecanitzat. La Proposta Participativa duia com a cirereta la construcció d'un monument per recordar “Los Caídos” –tots els ciutadans que s'han fotut de lloros després d'haver trepitjat una tifa de gos. L'estàtua de pedra, representada per un gos defecant, ja és un dels punts turístics més preuats, especialment a l'estiu, quan fa un sol que bofega i la gent fa cua per remullar-se a la font situada en l'orifici d'extracció del monument.
 
El problema d'aquesta reforma va ser que la ciutat es va hipotecar per vint anys amb l'empresa de drons i robots de neteja, el consistori només veia un 1% de l'import recaptat per les multes. Tot plegat, just dos anys abans d'acabar la concessió infernal amb Eyssa. La plaça sempre havia portat cua, però en aquest moment més que mai.       



Participació