Les propostes culturals de desembre

per El Pou, 8 de desembre de 2016 a les 12:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PROPOSTES. Propostes culturals per tenir alguna cosa de què parlar en els innombrables dinars i sopars d'aquesta època de l'any...
MÚSICA
Molta música de proximitat

Marc Vilanova
 
Començant la tria pel teatre Kursaal, destaquem l’actuació solidària de l’Escolania de Montserrat, que debuta  al teatre manresà tot i la seva llarga trajectòria (divendres, 23 de desembre, 21 h). Apuntem-nos també a l’agenda la nova proposta del periodista Marcel Gorgori, que ens presenta la seva particular "Rebotiga de l’òpera", on mostra les interioritats i dificultats que estranyen les produccions operístiques (diumenge, 18 de desembre, 18 h). Escombrant cap a casa i canviant l’espai cap al teatre Conservatori, serà interessant tornar a escoltar la cantautora Anaïs Vila (dijous, 29 de desembre, 20:30 h) i el concert nadalenc de l’Orfeó Manresà (dimecres, 28 de desembre, 19 h). I per acabar aquesta tria musical, per als manresans més rockers recomanem el retorn de la banda McGregor’s a la sala Stroika, una cita plena de nostàlgia, però que de ben segur farà les delícies de públic amant dels sons més elèctrics made in Manresa (dissabte, 17 de desembre, 00 h).


CINEMA
Homenatge a Hitchcock i a la Sala Ciutat 
Jordi Casas

Cineclub homenatjarà un gran cineasta i la desapareguda Sala Ciutat amb una sessió doble el proper 11 de desembre. D’una banda, el llargmetratge "Hitchcock/Truffaut" parteix del llibre "El cinema segons Hitchcock", resultat d’unes 50 hores de conversa entre el mestre del suspens i el director de la nouvelle vague François Truffaut, un títol imprescindible per qualsevol estudiant de cinema. A més de comptar amb fragments originals d’aquestes trobades, el cineasta Kent Jones ha entrevistat per aquest documental altres grans directors com Martin Scorsese, David Fincher, Richard Linklater i Wes Anderson. D’altra banda, la sessió es completarà amb el curtmetratge "Tots parlen del final", presentat pel seu director, el manresà Enric Roca. El film parla de la construcció i posterior enderroc de la Sala Ciutat, en paral·lel amb altres històries que acaben. El curt es va estrenar el passat 11 de maig en l’acte de commemoració dels 60 anys de Cineclub al Saló de Sessions de l’Ajuntament. La sessió doble tindrà lloc el diumenge 11 de desembre a les 18:30 h, a l’Auditori de la Plana de l’Om. 


TEATRE
El test
Joan Morros
 
Per tancar la programació del TOC de teatre, El Galliner ha programat un muntatge original i divertit: "El test". La pregunta és ben senzilla: Vols un xec amb 100.000 euros ara mateix o 1 milió d’euros d’aquí a deu anys? Aquest és el dilema al qual s’enfronten l’Hèctor (David Vert) i la Paula (Dolo Beltran), un matrimoni amb problemes econòmics, quan el Toni (Sergio Caballero), un bon amic de la parella, els planteja el test de personalitat que ha elaborat la Berta (Clàudia Costas), la seva actual companya, una psicòloga mediàtica. La decisió que ha de prendre el matrimoni sembla ben senzilla: conformar-se amb una petita fortuna a l’instant o esperar deu interminables anys per guanyar deu cops més. El que comença sent un supòsit teòric, un simple test de personalitat, anirà a poc a poc despullant les personalitats i els secrets més profunds dels personatges, els obligarà a posar preu als seus principis i, finalment, els empenyerà a prendre una decisió que els canviarà la vida. Una temàtica molt actual en la nostra societat, que enfronta els valors ètics i els diners. 




ART
Fairy Tales
Maria Camp
 
Contes de fades, en català. Aquest és el títol de l’exposició que podem veure al Centre Cultural el Casino fins al 8 de gener. Una mostra col·lectiva que presenta diverses maneres d’apropar-se a la narrativa i a la ficció a través de l’art. A cura de David Santaulària, l’exposició recull obres de diverses disciplines –fotografia, pintura o vídeoart-- de Verónica Aguilera, Toni Amengual, Carles Congost, Marla Jacarilla, Marc Larré, Job Ramos i Xevi Solà. Unes obres que plantegen a l’espectador diversos nivells de lectura, i els provoquen més relats i opcions més enllà de la primera lectura formal. Com en els contes tradicional. La tria de Santaeulària no s’ha fet pensant a escollir unes obres que il·lustrin una tesi central, sinó al contrari: les obres destaquen per la seva autonomia i per provocar sorpresa i una certa inquietud en l’espectador. Ha estat produÏda per M|A|C. Mataró Art Contemporani i forma part del progama d’exposicions itinerants del departament de Cultura. 
 
Fresh Flower, de Xevi Solà



Participació