Adam Majó | Actualitzat el 20/08/2016

Sigues modern, compra com l'àvia

 
 Als Estats Units, d’on surten totes les modes que valen la pena (i les que no) no hi ha poble o barri que no tingui el seu mercat setmanal o diari de verdures fresques i de proximitat. I no només de fruita i verdura, de lactis, de vins, de cerveses!, de carn, d’embotits, de conserves...

A Manresa tenim la sort que això no ens ho hem d’inventar, tenim un mercat de les pageses que omple cada dissabte a la plaça Major des de fa vuit o nou segles i un mercat, el de Puigmercadal, on també venen alguns pagesos del regadiu proper. I malgrat això, malgrat que aquí tenim producte a tocar i tradició de vendre’l i comprar-lo, sembla que no l’acabem de valorar prou i que la gent que s’hi dedica no confia prou en el mercat més propi, el de la ciutat i la comarca. Com pot ser, per exemple, que el mercat dels dissabtes de la plaça Major no s’especialitzi encara més en la proximitat, en el Km0, i en faci explícita bandera? O com pot ser que la DO del Bages no tingui una seu al mig de la ciutat que sigui aparador i motor d’uns vins cada cop més valorats arreu, però encara no prou coneguts aquí mateix? I com pot ser que MengemBages, els pioners en la posada en valor d’aquesta cultura de treballar, comprar i menjar a prop, no hagi obert una botiga cèntrica i gran per encabir tots els clients potencials que són, segur, molts més que els actuals? O com pot ser que el Rebost del Bages, la figura que el Consell Comarcal del Bages va crear ara fa uns anys, sigui tan poc conegut i tingui una activitat tan modesta?
 
I, malgrat tot, les iniciatives es multipliquen. L’incansable Xavier Olivé impulsa el projecte Proper, destinat a difondre l’alimentació de proximitat, el  públic del mercat de les pageses s’ha rejovenit, els restaurants incorporen a les cartes els productes locals, tenim nous elaboradors de cervesa o d’oli  de gran qualitat i renom, el nostre vi triomfa arreu...
 
Però en podríem treure molt més suc. Hi ha clients potencials per a més parades especialitzades als mercats, per a més i més grans botigues, per a festes i festivals del producte local i per a més plats i receptes  a les cartes dels restaurants i a casa. Tenim camp per córrer i ja hem començat a caminar. Només falta que ens ho creguem una mica més, com a consumidors, com a productors, com a emprenedors (coi de paraulota!) i, evidentment, com a administració. En tot cas, els carrers i els locals del Centre Històric de Manresa són el lloc ideal perquè hi passin totes aquestes coses.
 

Navega per les etiquetes

OPINIÓàviatevacomcompramodernsigues

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.