Assemblea de Caixes d’Estalvis (1944)

per Mireia Vila, 22 de març de 2016 a les 10:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El 4 d’octubre de 1944 Manresa va acollir amb tots els honors l’assemblea general de la Federación de Cajas de Ahorros Catalano-Balear. L’entitat, que aplegava una vintena de caixes d’estalvis, va celebrar la seva reunió anual a la sala de sessions de la Caixa d’Estalvis de Manresa.Va presidir l’acte el manresà Lluís Argemí de Martí, ja que li havia cedit aquesta tasca el president de la federació, Carles Sanllehí i Girona, marquès de Caldes de Montbui. Argemí havia format part del govern de la Mancomunitat i aleshores era el president de la Diputació de Barcelona. En el discurs d’obertura va declarar sentir “viva emoción por ver reunidos en mi Ciudad natal, a la que tanto cariño profeso, a los representantes de entidades tan venerables y beneméritas”.

Per commemorar la visita, la caixa manresana va concedir dos premis, de 500 pessetes cadascun, als seus dos treballadors més antics. Un cop finalitzada la sessió, els assembleistes van visitar les instal·lacions de l’entitat i van fer un recorregut pel nucli antic que els va dur a la Cova i a la Seu. El canonge Josep Maria Cornet va fer una detallada explicació dels diversos objectes del museu de la basílica, inclòs el frontal florentí del segle XIV, que va captivar els visitants. Finalment, van anar a la fàbrica Pirelli, els responsables de la qual van obsequiar-los amb un vi d’honor. La multinacional italiana just feia vint anys que estava instal·lada a Manresa i tenia prop de 400 treballadors.

La jornada es va tancar amb un dinar a la Masia Noguera, de Monistrolet de Rajadell, propietat de Joan Gallifa i Soler, que era el president de la Caixa d’Estalvis de Manresa i de la Cambra de Comerç i Indústria de la ciutat. Les propietats de la família Gallifa comprenien les fàbriques del mateix nom a Sant Joan de Vilatorrada i Manresa i la de La Plantada, a Cardona. Tot això a més de la casa pairal, que havia estat àmpliament reformada feia poc més de dues dècades per l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa en estil modernista. Més tard acolliria el restaurant Carles Pressegué, i avui és propietat de la família Tous.

La foto de grup dels assistents a l’assemblea va ser presa just davant de la capella de la masia. Al mig (quart començant per l’esquerra) hi veiem Lluís Argemí, amb Joan Gallifa al seu costat esquerre —situat en la fila just per darrere. Un mica més a la seva esquerra —quart començant per la dreta de la foto, a la segona fila—, hi figura l’alcalde de Manresa, Domènec Prunés, que tampoc no es va perdre l’esdeveniment.



Fotografia: Arxiu Comarcal del Bages




Participació