Adam Majó | Actualitzat el 29/01/2015

Una sala polivalent

En una altra època, quan les normatives eren molt més laxes i la intervenció de l’administració molt menor, Manresa disposava d’una cèntrica sala polivalent: la Pista Castell, que servia per fer-hi concerts de rock, espectacles infantils, balls populars o mítings polítics. Quan des de l’Ajuntament es va començar a denegar els permisos per realitzar activitats en aquest equipament, per allò de la responsabilitat civil subsidiària, la alternativa fou, durant uns anys, el pavelló vell del Congost, que tampoc reunia les condicions i topava constantment amb l’oposició de la regidoria d’Esports del mateix Ajuntament. Ja aleshores, fa més de vint anys, la CUP va convertir la reivindicació d’una sala polivalent municipal en una de les seves prioritats. Pensàvem amb una instal·lació relativament senzilla i barata de construir, com les que tenen a tants pobles de la comarca, que tant serveix per fer un quinto benèfic, com un ball per a gent gran, un espectacle de circ, una trobada de line dance o un concert de grups gamberros. Un espai sofert, amb cadires que es treuen i es posen, amb una barra de bar a disposició dels organitzadors, uns vestidors i poca cosa més. Un equipament pensat, sobretot, per estar al servei de les entitats i col·lectius de la ciutat.
 
Van arribar èpoques de vaques grasses i pressupostos generosos, però des de la regidoria de Cultura sempre se’ns va dir que aquest tema no era prioritari i que, en tot cas, seria per a més endavant, per la següent legislatura… Fins que va arribar la inauguració del nou Kursaal i l’anunci que la Sala Ciutat es deixaria d’utilitzar per fer-hi cine o teatre. Aquesta és la nostra, vam pensar, i vam proposar ubicar en aquell edifici (o en un de nou al mateix lloc) la sala polivalent tantes vegades reclamada. La resposta del nou regidor de Cultura fou que tampoc, que la funció de sala de concerts ja la faria una iniciativa privada amb conveni municipal que s’havia d’ubicar al polígon dels Dolors. El fet que efectivament ara per ara (ningú ens garanteix que ho continuï fent en el futur) aquesta sala estigui oferint una bona programació musical i la constatació que l’edifici de la Sala Ciutat és de molt baixa qualitat constructiva (totxos i Uralita), així com l’evidència que l’àrea baixada dels Drets, via i plaça de Sant Ignasi i Museu (i claustre!) necessiten una millora que passa per alliberar l’espai que actualment ocupa el vell teatre, ens van empènyer (l’any 2011!) a proposar-ne l’enderroc i buscar altres ubicacions per a la sala polivalent. En vam trobar dues, en terrenys o edificis de titularitat municipal. Una, que vam aconseguir introduir al pla d’equipaments actualment vigent, l’espai que deixarà lliure la Pista Castell, amb un edifici integrat al parc (d’aquests amb sostre vegetal, per exemple). L’altra, la nau de l’Anònima, edifici protegit i ara ja en mans públiques ubicat en un indret de la ciutat que necessita urgentment una injecció de vitalitat. I aquest és l’estat de la qüestió d’una vella reivindicació que ni hem abandonat ni tenim intenció de fer-ho.
 


COMENTARIS

Vot nul
Anònim, 05/02/2015, 12:39

el moviment llibertari a manresa i el bages cada cop es mes potent, obriu els ulls
I el tercer
Carles Claret, 03/02/2015, 16:30

Adam:

Últimament estem massa d'acord (no sé si preocupar-me!). La iniciativa privada sempre complementa l'oferta i pot arribar a tenir molta potència. Però hi ha d'haver espais públics (tan polivalents com sigui possible) per programar i organitzar allò que mai es programarà en un espai privat per molt subvencionat que estigui.

Això no vol dir que, com al Kursaal, s'hagin de complir les normatives, fer-hi un mantenirment i, s'hi escau, programar espectacles més "comercials" que compensin la utilitat pública i popular deles equipaments.

En aquest sentit, l'Anònima seria un espai excel·lent. Per ubicació, per rendibilitzar el patrimoni i per recuperar un espai que sí que val la pena conservar. La Sala Ciutat, ho vam publicar al Pou ja fa anys, es va impulsar a mitjans del segle passat amb pressupost limitat, fet pel qual arquitectònicament ha envellit malament. A més, la desinversió de l'última etapa, encara l'ha acostat més a la degradació.

Per tant, recuperar l'ús popular i sociocultural de l'espai i també de la Pista Castell sí, però no a la plaça de Sant Ignasi.

2n vot per l'Anònima!
Enric, 01/02/2015, 14:57

Oi tant Adam! La opció de l'Anònima és, sens dubte, la més lògica pels motius que exposes (vitalitat de la zona), i a més pel fet que queda encaixada en un àmbit molt cèntric, perfectament compatible amb el "clúster" cultural que hi ha al centre de la ciutat (Conservatori, Kursaal, Casino, Carlins, ...)
Millor l'Anònima!
Anònim, 29/01/2015, 11:33

Millor a l'Anònima, es porta activitat al barri Antic i, a més a més, es recupera un element de patrimoni de la ciutat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.