Pere Culell | Actualitzat el 21/07/2014

Empitjorament de la sanitat pública a Manresa

Amb aquest titular, el diari Regió 7 publicava la denúncia que en Josep Fuentes, de CCOO de la Catalunya Central, feia arran de la publicació “Althaia. Fets i dades 2013”. Fuentes es queixava de la manca de transparència del sistema, de l’increment dels temps d’espera, dels maquillatges de les estadístiques, de l’ús dels equipaments de Sant Joan de Déu en benefici de l’activitat privada, de la reducció de plantilla, de la migració de pacients de la pública a la privada... tot i que sense parlar de números concrets.

El primer que vaig fer va ser anar a “Althaia. Fets i dades 2008” i veure com les altes de la Clínica havien passat de 6.023 a 6.220 (augment del 3%), i que les intervencions quirúrgiques havien passat de 8.122 a 9.159 (augment del 13%) en aquests 6 anys. Durant el mateix període de temps, les altes a Sant Joan de Déu havien passat de 14.293 a 15.605 (augment del 9%), i les intervencions quirúrgiques havien passat de 6.342 a 8.327 (augment del 31%).

Sé que, a Catalunya, en sanitat i ensenyament, l’Estat hi ha invertit molt poc, i que els catalans tenim, històricament, molts centres concertats. Sé que, a Catalunya, i de fa anys, un 25% dels ciutadans tenen doble cobertura, pública i privada.

De fet, i des de fa 35 anys, he treballat sempre en hospitals manresans concertats (Centre Hospitalari, Clínica Sant Josep i Hospital de Sant Joan de Déu). De fet, en aquests centres, ara Fundació Althaia, és on es fa l’atenció hospitalària pública de la Catalunya Central.

Fuentes parla de l’ús dels equipaments públics de Sant Joan de Déu en benefici de l’activitat privada. Tots els treballadors d’Althaia sabem que l’activitat privada es fa a la Clínica, i només pacients que requereixin serveis com UCI o accidentats de trànsit que no poden atendre’s a la Clínica van a Sant Joan de Déu; i la facturació d’aquesta activitat es queda a Althaia, i no treu recursos a la pública.

I que la plantilla d’Althaia ha vist augmentada la seva dedicació laboral per pacte entre les parts, a part de baixar-se el sou com tants d'altres treballadors catalans.

També sé que mai abans s’havia fet política de la salut, i mai abans m’havien dit que jo treballava a la privada. De fet, Althaia no té accionistes, no té ànim de lucre.

Mai com ara, l’activitat dels diferents hospitals i àrees bàsiques de salut havia estat tan transparent i tan exposada als ulls de qui la vulgui mirar. Només cal entrar a la web del Departament de Salut, només cal buscar a la central de balanços o a la central de resultats. Sí que exigim que l’actual transparència vagi augmentant, que la salut és massa important per fer-hi política. Com hem defensat de fa temps, ens cal un Pacte Nacional de Salut per preservar el funcionament del nostre sistema sanitari, per dotar-lo del finançament que requereix, per fer-lo créixer en eficiència i sostenibilitat, per evitar que la ideologia dels diversos agents el posin en entredit. Tot això requereix coneixement, implicació, lluita i un objectiu clar: un sistema universal i públic al servei de la nostra ciutadania.


COMENTARIS

ERC dona suport a CiU en la privatització sanitària
Anònim, 25/07/2014, 19:24

Com es pot parlar d'un Pacte Nacional de Salut i a l'hora recolçar la política del conseller Boi Ruiz?
Una mica d'esperit crític
En llista d'espera, 25/07/2014, 17:35

Sabem que el Dr. Pere Culell es el líder d' ERC que exerceix la (poca) oposició al govern municipal de Manresa. Però no sabiem que també era el portaveu d' Althaia.
activa
Pepita, 21/07/2014, 22:35

No el posaré pas en entredit déu nos en guard
Jo ja ho he provat de consultar l'Althaia
mmmh nomès dir que millor fitxar un metge xinès, que és petitet i llest
que no un d'Amèrica, que allà tot és més gran i això no convé gaire a l'hora de fer pedaços. Es tot.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.