Benvingut Mr. Marshall o ianquis a Manresa l'any 1969

per Ignasi Torras i Garcia, 11 de febrer de 2014 a les 19:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. Durant el mes de febrer de 1969 la VI Flota dels Estats Units era al port de Barcelona. Juntament amb ella viatjava la seva banda de música, que va actuar en diversos llocs de Barcelona i del seu entorn, entre els quals, Manresa.

Integraven la formació musical una quinzena de músics, amb trompetes, trombons, saxofons, clarinets, flautes, timbals i bombo. El dia 8 de febrer la banda va visitar la ciutat oferint concerts al grup escolar Oms i de Prat, al col·legi Ampans i al sanatori de Sant Joan de Déu. A la tarda van continuar interpretant bona música a la residència d’avis de les Germanetes dels Pobres i al col·legi de Casa Caritat, i van ser molt celebrats i aplaudits.

 
Durant la seva estada a Manresa, els quinze components de la banda de música de la VI Flota, pertanyents al destructor Columbus , van oferir diverses composicions musicals, sota la direcció del mestre i oficial Gary F. Blatock, comandant de la Flotilla-10.

Foto: Arxiu Comarcal del Bages

A part de les actuacions musicals, van visitar els llocs històrics de la ciutat, com la Cova i la basílica de la Seu. La visita a aquests dos monuments va ser admirada pels músics visitants, impressionats per la bellesa del gòtic, per les dimensions de la volta immensa de la basílica i els vitralls de color que donen llum. També es van interessar pels tres retaules gòtics (restaurats entre els anys 1954 - 1960) i la cripta dels Cossos Sants, amb la imatgeria i els medallons escultòrics d’alabastre. També van visitar el museu històric de la basílica, atrets pel crist romànic i el Frontal Florentí.


Seguidament, van visitar la Cova de Sant Ignasi, on van admirar l’església i “la Coveta”. 
Al vespre van oferir un concert de música moderna a l’Ateneu Cultural Manresà, entitat que els va acollir. El concert fou seguit amb gran atenció, amb forts aplaudiments al mestre director i els músics de la banda.





Participació