La ciutat i l'espai obert, un tot

per Joan Torras, 17 d'octubre de 2013 a les 20:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
URBANISME. L'arquitecte Pere Vidal va exposar la importància de l'equilibri entre els espais urbans i els oberts per unificar el territori: "Cal eliminar les dualitats entre la ciutat i els seus espais oberts". Aquesta va ser la idea principal que va voler transmetre als assistents a l'acte La ciutat i l'espai obert: projectar un espai interrelacionat organitzat per Meandre a la Sala de la Plana de l'Om.
L''entitat va voler posar en valor els espais municipals que s'estenen més enllà del sòl urbanitzat. Vidal, tècnic de l'Ajuntament de Sabadell, va destacar la importància d'equiparar el territori urbà amb el rodal que, en paraules seves, "moltes vegades es menysté tot i que també forma part del municipi i, al cap i a la fi, és un tot al servei dels ciutadans" . Per Vidal, la feina d'ordenació territorial és cabdal per identificar els diferents elements d'un territori. "Tot suma en un municipi. De vegades, qualifiquem espais com l'horta de recreatius o socials i no és cert. Tot espai té una productivitat que cal tenir en compte."


Vidal va fer una exposició visual de l'evolució que han viscut les ciutats i la relació que aquestes han tingut al llarg de la seva història amb els espais oberts. Així es va poder comprovar les connexions que ambdós espais han anat establint al llarg del temps.

Un moment de la xerrada de l'urbanista a la Plana de l'Om


Qui va col·laborar amb la redacció del Pla General d'Ordenació Municipal de Sabadell va establir, en tot moment, un paral·lelisme comparatiu amb Manresa. Vidal  va exposar els punts que, per ell, són clau a l'hora de concebre el creixement ordenat d'un municipi: "La ciutat és tot, cal eliminar la dualitat entre espais; s'ha de repensar l'evolució del territori. Hem de resoldre les necessitats bàsiques de la població, les quals han evolucionat. Cal buscar polítiques de proximitat i treballar per a la productivitat de l'espai obert, que s'ha de posar en actiu. I també, cal gestionar el patrimoni cultural i mediambiental" , va destacar entre altres aspectes.

Vidal va considerar necessari posar en relleu una sèrie d'estratègies necessàries per poder abordar tots aquests objectius. Segons va dir, el territori necessita ser delimitat i donar-li vocacions, a part de fer possible l'apropiació d'espais com ara els parcs . "La gent s'ho ha de fer seu i, perquè això passi, necessitem posar-hi les eines adequades."

L'arquitecte va apel·lar a la corresponsabilitat i a la implicació ciutadana com a factors clau per al desenvolupament  satisfactori d'un municipi. "L'existència d'entitats i persones que col·laborin per mantenir i informar sobre tot això és essencial. Cal prendre's el paisatge com una eina de coneixement. Tot allò que ajudi a aplificar-lo serà mes útil per a la gent. No hi ha res mes pedagògic que el paisatge" , va concloure.

Arxivat a:
Política



Participació