Gent
30/12/2021
Imatge il·lustrativa
per Adrià Martí
«Aquest país cobreix les seves necessitats bàsiques, però mira amb recel tot allò que ve de fora»
23/12/2021
Imatge il·lustrativa
per Laura Serrat
Les paraules, per si soles, no són res si no hi ha algú al darrere que les doti de sentit. Què seria del verb cuidar, per exemple, sense les persones que el conjuguen de mil formes i n’eixamplen el significat? Elieser Franco, sense saber-ho, és un gran preservador d’aquest concepte.
09/12/2021
Jaume Huch i Camprubí.
Jaume Huch i Camprubí. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Jaume Huch i Camprubí és llicenciat en Filologia Catalana, editor, fotògraf, impressor i traductor, ha estat membre de La Farsa i de la revista “L’Erol”, de l’Àmbit de Recerques del Berguedà. Va col·laborar en el suplement “Idees” de “Regió7”, es va incorporar a Faig i va coordinar la revista “Faig Arts”. El desembre de 1986 va fundar el segell Edicions de L’Albí. Té un màster en relacions internacionals. Dins la Unesco, coordina la revista “Catalonia Culture”. És autor de la novel·la autobiogràfica “Els ulls de la Geganta Vella” i de llibres de poemes com “Queralt endins” o “Rere els vidres”, i ha publicat contes, novel·la i teatre de literatura infantil i juvenil, amb el pseudònim Mitus Stampa.
22/11/2021
Imatge il·lustrativa
per Laura Serrat
L’Alan León és un noi nascut a Monistrol de Montserrat que sent amor pel treball manual. Li agrada veure com els dibuixos intangibles d’uns plànols prenen forma, a mesura que modela els materials més nobles. El seu impuls per construir el porta a destruir molts dels mites que envolten els joves i la seva relació amb els oficis tradicionals. L’Alan, als seus dinou anys, s’encamina cap al sector de la construcció.
07/11/2021
Anna Vilajosana.
Anna Vilajosana. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Anna Vilajosana Garcia és periodista, tècnica de comunicació, gestora de projectes i escriptora, el 22 de desembre del 2020 va ser nomenada presidenta d’Òmnium Bages-Moianès i des del gener de 2021 exerceix de cap de Comunicació i relacions institucionals de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central. Es va iniciar a la revista El Pou de la gallina i ha treballat en diversos mitjans: Ràdio Ciutat, Televisió de Manresa, Flaix FM i Regió7, i a Ona Centre a Manresa, com a directora. Va ser coordinadora del Projecte Educatiu de Ciutat i del Col·legi de Periodistes a la Catalunya Central i és autora dels llibres "Sentir Manresa" i "La força de l’ànima", entre d’altres.
02/11/2021
Guillem Barrios amb el seu fill, Leo.
Guillem Barrios amb el seu fill, Leo.
per Guillem Barrios
«Les activitats preferides són les barbacoes, el surf i el bon cafè»
22/10/2021
Imatge il·lustrativa
per Laura Serrat
«Que ningú es dediqui al teatre», adverteix l’actor manresà Jordi Figueras. Ell sap més que ningú de què parla. La professió demana hores de sacrifici per aprendre’s un paper i capacitat per sortir en escena sigui quin sigui l’estat anímic en què et trobes. I tot plegat acompanyat per unes condicions laborals inestables que et poden deixar temporades llargues sense feina. «De debò, aconsello a aquell que estigui a punt d’embarcar-se en aquest món que abandoni abans no sigui massa tard, si no és que, igual que em passa a mi, no pugui viure sense el teatre», manifesta.
19/10/2021
Anna Soler Comas.
Anna Soler Comas. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Anna Soler Comas és cap d’estudis d’Esclat i especialitzada en violoncel, té el títol professional de Cant al Conservatori de Música de Barcelona i el de Saxo pel de Badalona. Llicenciada en Història de l’Art per la UAB, ha format part com a violoncel·lista de l’orquestra Virtèlia Sinfonietta, del quartet de corda Andrea i com a soprano de l’Orfeó Manresà i del quartet Jazz Veu. Saxofonista del quintet de jazz Madams i de la Big Band de la Unió Musical del Bages, ha participat també en el cor Esclat Gospel Singers. Des del 2017 és membre de la coral Escriny i del col·lectiu Música per la Llibertat.
27/09/2021
Imatge il·lustrativa
Foto: Ainhoa Caño Talens.
per Laura Serrat
«El rock és una filosofia de vida», destaca la manresana Susana Ramírez, una cantant que al llarg de la seva vida ha trepitjat fort tant en el terreny vital com el musical. Aquest estil descarat, atrevit i, a voltes, rebel sempre l'ha definit a l'hora de perseguir els seus objectius.
06/09/2021
Imatge il·lustrativa
Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Joan Morales Alcúdia és professor de Màrqueting a la UOC, on és Máster en Gestió del Coneixement i Societat de la Informació des del 2006, havia fet classes a la FUB, escoles i centres universitaris. Ha col·laborat com a expert en temes de consum al diari "El País" i a La Sexta. Des del 2017 és doctor en Psicologia social de la UB, en l’especialitat de Comerç electrònic i comportament del consumidor. Combina l'interès professional pel màrqueting amb la passió per la literatura. Especialista en l’obra de Saramago, ha publicat "Saramago por José Saramago" i "José Saramago: la revolución de la conciencia".
23/08/2021
Jan Bayona corrent la distància d’una milla a Birmingham (Alabama).
Jan Bayona corrent la distància d’una milla a Birmingham (Alabama).
per Jan Bayona
«Aquí estudio els esports des del punt de vista d’organització i gestió, una carrera que no es fa a casa nostra»
16/08/2021
Imatge il·lustrativa
Foto: Marc Prat.
per Laura Serrat
Si la Mercè Bigorra fos una flor seria una rosa vermella bellugadissa i riallera que es gronxa cada vegada que bufa el vent. Quan el fotògraf d’aquesta secció l’intenta capturar amb l’objectiu, ella es mou d’una banda a l’altra amb un vestit de pics blancs i manté els ulls esquius darrere el vidre d’unes ulleres estilitzades.
12/07/2021
Jacint Felip Almuzara.
Jacint Felip Almuzara. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Jacint Felip Almuzara és periodista, jubilat l’any passat. Director de Ràdio 4 del 2011 al 2014, ja hi havia treballat de 1976 a 1988 com a especialista en esports i en programació musical. També va ser cap d’Esports de la Cadena Ser a Catalunya, director adjunt d’esports i toros de Canal Plus, especialista en ciclisme, bàsquet, golf i vela a RTVE, i també al diari "Sport".
29/06/2021
Imatge il·lustrativa
per Laura Serrat
El diumenge es desperta amb un cel que amenaça tempesta. Les primeres gotes comencen a caure amb l’entrada del migdia, el moment en què els feligresos del barri del Poble Nou de Manresa es dirigeixen a la missa de la parròquia de Sant Josep.
03/06/2021
Imatge il·lustrativa
Foto: Isidre Casals.
per Jordi Sardans
Coral Sanfeliu Pujol és investigadora científica. Treballa a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) del CSIC i també a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS). Adscrita al programa de postgrau de la Universitat de Barcelona, participa en diversos consorcis científics.
02/06/2021
Jordi Cumplido Mora davant la catedral de Sant Sava, a Belgrad, des d’on treballa com a periodista.
Jordi Cumplido Mora davant la catedral de Sant Sava, a Belgrad, des d’on treballa com a periodista.
per Jordi Cumplido
«Ara Sèrbia és capdavantera en estratègia de vacunació a tot el món. Hi tenim vacunes yankis, britàniques, russes, xineses... i aviat la cubana»
27/05/2021
Víctor Martín i la Blanca.
Víctor Martín i la Blanca. | Foto: Marc Prat
per Laura Serrat
Víctor Martín espera a la seva parella de ball enmig d’un camp de cereals. Les espigues li freguen els genolls cada vegada que l’aire bufa. A pocs metres, es troba la finca on viu amb la família, situada a Castellfollit del Boix, i més enllà, s’estenen els prats d’un verd encès. Ell es manté dempeus, rascant-se la barba poblada, amb la vista lligada al cel rosat de la tarda.
11/05/2021
Oriol Segon Torra.
Oriol Segon Torra. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Oriol Segon Torra és fotògraf. Format a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i especialista en fotografia documental, ha reflectit des de vivències de nens i nenes de carrer al Brasil, als camperols a Colòmbia o una tribu indígena a Darién. Ha viscut la violència policial a Bogotà i la dura realitat d’Hondures. Amb "Joves patriotes" va obtenir el 2014 premis a Nova York i Lodi. La crua realitat de les mines de Geòrgia gairebé li fa abandonar la fotografia.
27/04/2021
Imatge il·lustrativa
Foto: Marc Prat.
per Laura Serrat
La Dolors Punsà contempla la llum de la tarda asseguda en un balancí de fusta. Els rajos de sol li il·luminen el rostre i deixen al descobert una pell clivellada pel pas del temps i unes galtes rosades i delicades, com els pètals de les flors. Quan es retira la mascareta, per deixar-se retratar, mostra el seu somriure natural, que no ha desaparegut mai malgrat les adversitats del camí.
15/04/2021
Josep Biosca Munts.
Josep Biosca Munts. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Josep Biosca Munts és enginyer tècnic industrial, professor i investigador associat de Geologia i Cartografia Geològica de l’EPSEM (UPC Manresa), ja jubilat. Va ser conservador de Paleontologia del Museu de Geologia Valentí Masachs, del qual actualment és col·laborador voluntari. Investigador rigorós, és l’autor de la nova vitrina del Museu: "Fòssils i canvi climàtic".
31/03/2021
Laura Ferrer Font i Mario Heredero de Pablos viuen a Wellington, la capital de Nova Zelanda
Laura Ferrer Font i Mario Heredero de Pablos viuen a Wellington, la capital de Nova Zelanda
per Laura Ferrer i Mario Heredero
«Covid sota control. Els secrets: viure en una illa, confiança en el govern i alta corresponsabilitat»
22/03/2021
Imatge il·lustrativa
per Laura Serrat
L’aire és càlid i la llum del sol esdevé més ataronjada a primera hora de la tarda. Els carrers del barri antic de Manresa esta deserts i, de fons, les campanes de la Seu toquen les tres. De la baixada dels Drets apareix l’Anna Comas, amb un abric llarg de color crema, i saluda amb la mà alçada a la retratista d’aquesta secció.
11/03/2021
Sílvia Gratacòs Gonzàlez.
Sílvia Gratacòs Gonzàlez. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Sílvia Gratacòs Gonzàlez és presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa des del 2019. Del 2011 al 2015 va ser regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Manresa. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UAB, gestiona i dirigeix les finances i els recursos humans del grup Llibreria Sobrerroca SL, amb les marques Sobrerroca i Món Terra. També és consellera delegada de la immobiliària Navingrat.
24/02/2021
Imatge il·lustrativa
per Aurora Alonso
«Faig inspeccions veterinàries al port de Felixstowe, que amb el Brexit és només un punt d’entrada al Regne Unit»
22/02/2021
Rufí Cerdan Heredia.
Rufí Cerdan Heredia. | Foto: Marc Prat.
per Jordi Sardans
Rufí Cerdan Heredia és director de Càritas Diocesana de Vic des del 2017, dins l’Administració comença de subaltern a l’Ajuntament de Manresa i arriba a Subdirector General de la Generalitat.
21/02/2021
Joan Ramon Perarnau.
Joan Ramon Perarnau. | Foto: Marc Prat.
per Laura Serrat
La lluna encara resplendeix en el cel negre. Manresa dorm en un son profund. Les vies de trànsit estan desertes, els fanals romanen encesos i els gats volten pels racons. De sobte, una flaire de pa de pessic s’escampa per l’aire fred de la nit. D’on ve aquesta olor? Un dels establiments del carrer Carrió, la pastisseria Perarnau, té la persiana mig oberta. Ring, ring. «Que puc passar?». «I tant, endavant!».
Pàgina 2 de 23