150 anys de les Germanetes dels Avis a Manresa

per Ignasi Torras Garcia, 1 d'agost de 2013 a les 17:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. Era l’any 1582 que els pares caputxins van rebre la proposta de fundar un convent a Manresa, de part del Consell Municipal, de persones notables i devots de Francesc d’Assís. Van deliberar sobre el lloc on podrien residir i van acordar cedir-los el terreny en la part alta de les Escodines, on hi havia una capella dedicada a Sant Bartomeu.

El bisbe de Vic va atorgar la llicència i se’n va col·locar la primera pedra. L’any 1835 els caputxins van ser obligats a desocupar el convent i a repartir les pertinences entre les cases dels amics on es van refugiar provisionalment.  Vint-i-vuit anys després --l’any 1863—van arribar a Manresa un grup de religioses de les Germanetes dels Pobres, congregació fundada per la mare Joana Jugan. El carisma de la congregació era estimar i acollir els ancians pobres. El  Consell Municipal els va cedir la casa on havien residit els frares caputxins.
 
La casa va quedar petita per encabir altres persones necessitades. Davant la situació les religioses, juntament amb el patronat de ciutadans que presidia l’alcalde Josep Moll, van adquirir l’antic edifici de monges Saleses, situat al punt més alt del puig de Sant Bartomeu. Construït en els darrers anys del segle XIX i projectat per l’arquitecte Bernat Pejoan Sanmartí.   
 
Acabades les obres necessàries, el dia 1 de maig de 1963 en el centenari de l’arribada de les Germanetes, el cardenal arquebisbe de Tarragona, Benjamin de Arriba i Castro va oficiar a la basílica de la Seu la missa pontifical cantada per l’Orfeó Manresà i els Amics del Cant Gregorià. Després de l’acte religiós les autoritats es van desplaçar a la nova residència, on l’alcalde Moll va lliurar la Medalla d’Or de la Ciutat a les Germanetes dels Pobres, “al meritíssim treball que han realitzat ininterrompudament en favor de la ciutat de Manresa i comarca” al llarg de cent anys transcorreguts des de la seva arribada. També es van beneir totes les estances i es va oferir un dinar extraordinari a tots els avis, servit per l’alcalde, autoritats civils i militars, i membres de la comissió organitzadora i amics.
 
L’Agrupació Municipal de Música va fer un concert i a la tarda l’agrupació Art, Alegria i Caritat hi va presentar un festival artístic, junt amb una ballada de sardanes i una estrepitosa tronada.

Foto: Arxiu Comarcal del Bages



Participació