Etiqueta geologia

Ribes Blaves

INDRETS. Es troba situat dins dels sectors septentrionals del Baix Llobregat, al terme d’Olesa de Montserrat, i limita amb els termes de Vacarisses i de Viladecavalls del Vallès. 

L'Estany

INDRETS. El poble de l’Estany és situat en un petit altiplà que fa de partió d’aigües cap a diferents rieres com la de Calders, la de Malrubí o la d’Oló. El nucli és situat a uns 875 m d’altitud i és envoltat per serrats i turons que el sobrepassen poc més de 100 metres i que configuren una zona deprimida, una petita conca, al centre. 

El barranc de Roques Blaves (Esparreguera)

INDRETS. Es situa als voltants d’Esparreguera, comarca del Baix Llobregat mateix nom, dintre del que sovint s’anomena el Baix Nord. Es troba gairebé a tocar del Geoparc de la Catalunya Central, a menys de 0,5 km en línia recta, fet pel qual podem considerar–lo dintre de la Catalunya Central. 

El turó de Montmagastre

INDRETS. Situat als voltants del poblet del mateix nom, antigament pertanyia al terme d’Anya, fins a l’any 1966, en què va ser annexat a Artesa de Segre. Forma part de la Noguera i també del futur Parc Geològic i Miner de la Noguera.

La discordança progressiva de Busa i Bastets

INDRETS. Aquesta extensa zona es troba situada en les immediacions de Sant Llorenç de Morunys, al seu migdia, tot i que el petit terme municipal queda fora del conjunt geològic. Situat fonamentalment dintre del Solsonès, es  reparteix pels municipis de Navès i Guixers. Hi ha un enclavament que pertany a Montmajor (Valielles de Busa), de la comarca del Berguedà.

El pont Foradat, racó d'interès geològic

INDRETS. El Geoparc de la Catalunya Central té elements geològics que són reconeguts i admirats arreu del món, no només pels experts, sinó també per milers de visitants. Els més destacats són Montserrat, Súria, Cardona, les coves del Toll de Moià i del Salnitre a Collbató i el massís de Sant Llorenç del Munt. Però també és ple de racons on la geologia es mostra, a una escala més petita, de manera espectacular i singular. És el cas del pont Foradat o de les Arnaules.

La tartera de Cambrils, al Solsonès

INDRETS. Aquesta tartera és a Cambrils (entitat de població del municipi d´Odèn), quasi a tocar del poliesportiu i del conegut Salí (del qual en parlarem ben aviat), i plenament situat als Pirineus de la comarca del Solsonès.

Radiografia del massís del Pedraforca

INDRETS. El Pedraforca és un dels relleus més coneguts de Catalunya i especialment de la Catalunya Central. És plenament situat al sector pirinenc de la comarca del Berguedà i es reparteix entre els termes de Saldes i de Gósol. Geològicament, forma part del que ara s’anomenen Pirineus Meridionals. És un conjunt de mantells de corriment, que han anat patinant cap al sud, desplaçant-se entre materials plàstics, alhora que es fracturaven.

El patrimoni geològic

NATURA URBANA. A Manresa, en concret al voltant del polígon de Bufalvent, podem trobar autèntics tresors naturals valorats en centenars d’euros cadascun. Aquestes joies geològiques són cargols marins de grans dimensions, uns quaranta centímetres de llarg. Cargols fòssils que van viure fa uns 40 milions d’anys submergits en un mar tropical amb esculls.

Pàgina 1 de 1
  
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.