Etiqueta franquisme

La Bonavista de finals del franquisme (1972)

CRÒNICA SOCIAL. Imatge de la plaça de la Bonavista i del final del tram del passeig de Pere III. En primer pla, fulles caigudes dels plàtans i papers tirats a terra a dojo, que palesa la manca de manteniment i pulcritud de finals del franquisme a la ciutat, amb una deixadesa evident. 

Commemoració del 150 aniversari de la Batalla del Bruc (1958)

CRÒNICA SOCIAL. El diumenge 15 de juny de 1958 es va commemorar a Manresa el 150è aniversari de la Batalla del Bruc. En la retòrica franquista, la victòria dels sometents locals a Montserrat contra l’invasor francès es veia com un clar precedent de l’"Alzamiento Nacional". 

Bateig dels carrers Pau Claris i Abat Oliba (1956)

CRÒNICA SOCIAL. El diumenge 15 de juliol de 1956 es va donar nom als carrers "1aCenturia Catalana de la FET y de las JONS Virgen de Montserrat” i “Héroes manresanos de Espinosa de los Monteros”, corresponents als actuals pau Claris i Abat Oliva, vora la carretera de Santpedor. Feia alguns anys que aquella zona estava poblada, però els dos carrers encara s’anomenaven “257” i “259”, els números que tenien al plànol municipal. 

Benedicció del monument als caiguts, a la Reforma (1958)

CRÒNICA SOCIAL. El 18 de juliol de 1958, Manresa commemorava el "XXII Aniversario del Glorioso Alzamiento Nacional", amb la benedicció d'un nou monument en record als caiguts, bastit a la denominada plaça de l'Argentina –actual Reforma.

75 anys de l’ocupació franquista de Manresa

REPORTATGE. L’antic refugi antiaeri de la Renaixença ha estat el centre dels actes commemoratius dels 75 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat. Un homenatge a les víctimes dels bombardejos, dues exposicions, un muntatge teatralitzat i la projecció dels documentals Els primers anys del franquisme a Manresa (1939-1959) i Entre el soroll i el silenci. Els bombardejos franquistes a Manresa (1938-1939) han servit per recordar el final de la Guerra Civil. Fotografies històriques del reporatge de Miquel Ausió i Llorenç Gamisans (Arxiu Gamisans)

Benvingut Mr. Marshall o ianquis a Manresa l'any 1969

CRÒNICA SOCIAL. Durant el mes de febrer de 1969 la VI Flota dels Estats Units era al port de Barcelona. Juntament amb ella viatjava la seva banda de música, que va actuar en diversos llocs de Barcelona i del seu entorn, entre els quals, Manresa.

Pàgina 1 de 2
 Següent >
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.