Edició Política

«Convocar un referèndum no és delicte»

ENTREVISTA. El president Carles Puigdemont va concedir una entrevista en exclusiva a Premsa Comarcal, a la seu del setmanari "El Vallenc". Com a associats a Premsa Comarcal, us oferim l'entrevista integra.

«Durant el 2016 s’han destinat ajuts al lloguer de gairebé 9 milions d’euros i s’han donat gairebé 5.400 prestacions. A les comarques de la Catalunya Central s’han evitat 250 desnonaments»

ENTREVISTA. Ivet Castaño Vilella és llicenciada en Enginyeria Superior Química per la UAB, és presidenta del PDeCAT al Bages i directora dels Serveis Territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge a la Catalunya Central des del març del 2016. 

“La Seguretat Social catalana és necessària i és possible. És una funció essencial que tenen tots els estats”

ENTREVISTA. Josep Fargas Fernández és doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, ha elaborat com a tècnic l’informe del Consell Assessor de la Transició Nacional sobre la Seguretat Social catalana. Especialista en Dret del Treball i de la Seguretat Social, des del 2003 n’és professor titular a la Universitat Pompeu Fabra, de la qual va ser secretari general del 2009 al 2013 i en va rebre la medalla per les feines de gestió. 

"Voteu en gran": Per la llibertat d'informació i la legitimitat del 27S

EDITORIAL CONJUNT. La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, que representen a més de cinc-cents mitjans d’informació, entre els quals El Pou digital i El Pou de la gallina,  mostra la nostra preocupació per la pressió que s’està exercint sobre els mitjans de comunicació públics d’aquest país durant la campanya electoral que desembocarà en les eleccions del proper 27 de setembre.

Converses amb els deu aspirants a l'alcaldia de Manresa

REPORTATGE-POLÍTICA. Com fa quatre anys, el Pou ha apostat per acarar els deu aspirants a l’alcaldia de la ciutat amb ciutadans i ciutadanes amb acreditat pedigrí sociocultural manresà. El resultat: preguntes diverses, cordialitat màxima, visions diferents de la ciutat i la manera de governar-la i, sobretot, opinions no gaire discordants a l’hora de diagnosticar les problemàtiques que cal abordar immediatament 

Els periodistes conviden l'alcalde a passar comptes

POLÍTICA MUNICIPAL. La Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i els mitjans de comunicació locals organitzen el dijous 26 de febrer, a les 8 del vespre, el primer acte públic conjunt per fer balanç del mandat de Valentí Junyent, amb el nom de "L'alcalde passa comptes".

El PSC també s’esquerda al Bages

REPORTATGE. A Manresa i al conjunt de la comarca, com passa a la resta de Catalunya, el procés sobiranista ha fet trontollar l’ideari del partit. El daltabaix electoral, la pèrdua de pes institucional i els plantejaments de l’actual direcció nacional han accentuat encara mes la divisió entre els partidaris d’un partit federalista vinculat a un projecte estatal i els que advoquen per un PSC amb idees pròpies que abraci el sentiment sobiranista creixent. 

«L’índex d’afiliació empresarial és del 85% i tan sols del 15 en el cas dels treballadors»

ENTREVISTA. Lluís Vidal Sixto és, des del 2012, el secretari general de la Catalunya Central de CCOO, que abraça el Bages, el Berguedà i Osona, i des del 2004 havia estat secretari general del Bages i del Berguedà. A les tasques de coordinador general, com a llicenciat en Dret hi afegeix les del gabinet jurídic i organitza la formació dels delegats sindicals.

Els joves polítics demanen pas

REPORTATGE. No s’allunyen dels discursos oficials dels seus partits. Tenen la lliçó apresa. Però alhora no s’estan de criticar algunes servituds de la política, que tanmateix veuen com a instrument útil i necessari per canviar les coses.

Les presons invisibles: els CIEs

DOCUMENTAL-ANÀLISI. Cada vegada hi ha més organitzacions que es mobilitzen per aconseguir el tancament dels Centres d'Internament per a Estrangers (CIEs), presons a l'ombra que priven de llibertat a les persones per no tenir els documents en regla. Us oferim un documental, en exclusiva, d'unes estudiants de Postgrau en Ciències Polítiques a la UAB que n'han fet el tema de la seva tesina. Els CIEs ofereixen unes condicions penoses als interns, presoners sense haver delinquit. Aquest cap de setmana s'ha celebrat unes jornades europees contra aquests centres.

Josep Camprubí esperona a construir les sèquies del segle XXI

CRÒNICA. El saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa es va omplir dissabte per seguir la lectura del pregó institucional de la Llum. L’encarregat del pregó d’enguany ha estat el manresà Josep Camprubí i Casas, president d’Òmnium Bages des de l’any 1980 fins el 1989.

Manresa es declara "ciutat lliure de desnonaments" per unanimitat

CRÒNICA DEL PLE. Aquest dijous hi hagut temes delicats. El primer ple de l'any ha començat mogut. A més, hi hagut força unanimitat. Hi hagut algunes mocions, amb tres compareixences de diferents col·lectius actius de la ciutat. Els temes han estat: la lluita contra els desnonaments, la batalla per aturar les retallades als pensionistes i la veritat sobre la mort de Flors Sirera. Les propostes presentades al respecte han estat ben rebudes per tots els regidors, i amb cap vot en contra. 

Els periodistes conviden a l'alcalde de Manresa a passar comptes de mitja legislatura en un debat obert

POLÍTICA. La Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i els mitjans de comunicació locals organitzen el dimecres 21 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, un acte públic conjunt de balanç dels dos anys de govern de Valentí Junyent.

«En canviar de professió, el meu pare em va dir: "L’únic que vull és que continuïs essent honest."»

ENTREVISTA. Felip González Martín és el primer Secretari de l’Agrupació del PSC de Manresa des del 14 d’abril del 2012, és president i portaveu del grup municipal socialista com a regidor a l’Ajuntament de Manresa. Fou cap de gabinet en l’alcaldia de Jordi Valls a Manresa i també a Badalona. 

«En el procés independentista hi haurà d’haver trencaments de fet, sense lleis»

ENTREVISTA. David Bonvehí Torras és llicenciat en dret i president de CDC del Bages des del 2008. Ara és diputat al Parlament per Junts pel Sí. Des del 2010 ha estat portaveu de diverses comissions parlamentàries, entre les quals destaca la comissió contra la corrupció, i ha participat en la redacció de la llei de cooperatives.

«La majoria de constitucions no són tan rígides com l’espanyola, que està pensada per no ser reformada»

ENTREVISTA. Marcel Mateu Vilaseca és, des del 2008, professor a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i del 1994 fins al 2007 va ser professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha estat professor de Dret Constitucional a l’Escola de Policia de Mollet, actual Institut de Seguretat Pública, des del 1998 al 2008,. És a punt de llegir la seva tesi doctoral sobre L’estatut jurídic de la presidència de la Generalitat, 1980-2015.

L'alcalde, satisfet amb el redreçament de les finances municipals

POLITICA. Valenti Junyent va repassar a la seu de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes les accions impulsades pel seu govern els darrers quatre anys.

«L'unionisme va contestar a l'ensurt independentista amb promeses de l'oro i el moro als escocesos que votessin 'no'"

D’AQUÍ I D’ALLÀ. Arnau Padró va ser a Escòcia en la recta final de la campanya del referèndum. El període més intens i emocionant. Les enquestes, que des de l'inici havien donat una àmplia majoria al 'no', van començar a estrènyer les diferències entre els dos bàndols.

La ciutat i l'espai obert, un tot

URBANISME. L'arquitecte Pere Vidal va exposar la importància de l'equilibri entre els espais urbans i els oberts per unificar el territori: "Cal eliminar les dualitats entre la ciutat i els seus espais oberts". Aquesta va ser la idea principal que va voler transmetre als assistents a l'acte La ciutat i l'espai obert: projectar un espai interrelacionat organitzat per Meandre a la Sala de la Plana de l'Om.

La crisi provoca danys col·laterals en el patrimoni industrial

REPORTATGE. Una de les principals evidències dels efectes de la crisi econòmica a Manresa, tot i que no se’n parli tant com del tancament de negocis locals o de l’augment de l’atur, és la deixadesa o el mal estat d’obres arquitectòniques amb valor històric. Si bé és una deixadesa que podia existir abans de la crisi, al llarg d’aquesta s’ha agreujat. 

L'Ajuntament destinarà espais públics en desús a horts urbans

CRÒNICA DEL PLE. El Ple municipal del 20 de juny de 2013 va començar amb l’aprovació de l’ampliació del crèdit per sufragar el dèficit que comporta la concessió del transport urbà. Entre d’altres, també va aprovar la proposta de la CUP d’utilitzar espais públics en desús per a agricultura de proximitat; en canvi, va tombar la proposició de PxC de vetar la cessió d’espais públics a la comunitat musulmana.

El Ple de Manresa aprova un acord contra la crisi, sense unanimitat

CRÒNICA DEL PLE. El Ple de l'Ajuntament ha tractat alguns temes espinosos i cabdals. La llibertat dels presos polítics saharauís, els desnonaments a la ciutat i la crisi. Per altra banda, com és de costum, també hi hagut espai per a un tema més centrat en l'eix nacional. L'Ajuntament doncs, s'afegeix al moviment municipalista de la sobirania fiscal.

«Posar l'atenció sobre els polítics pot ser una maniobra de distracció»

ENTREVISTA. Conversem amb Manuel Cruz (1951), catedràtic de filosofia contemporània de la Universitat de Barcelona, que va participar en el cicle de conferències filosòfiques "Pessics de saviesa" al Casino. Cruz va guanyar l'any passat el Premi Internacional d'Assaig Jovellanos amb l'obra "Adiós, historia, adiós". El filòsof ha guanyat altres premis com a assagista i és articulista de "El País". Amb ell parlem de la situació crítica del moment polític.

Unes 300 persones tallen la C-55 en record de l'última víctima

CRÒNICA. Unes 300 persones es van concentrar ahir i van tallar la C-55 a l’alçada del quilòmetre 26,5 durant trenta minuts. El tall, convocat per la plataforma ‘No + morts a la C-55’ i la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), es va fer en record de l’última víctima de la carretera.

El debat nacional sobre l'Estat propi, present més que mai al ple de pressupostos

CRÒNICA DEL PLE. L'Ajuntament aprova els nous pressupostos de 2013 gràcies al suport del grup municipal socialista, el qual s'ha abstingut, a canvi d'un Pla Local d'Emprenedoria i de més ajudes socials. També s'han aprovat 10 acomiadaments de treballadors públics.
Pàgina 1 de 11
 Següent >
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.