Pere Culell | Actualitzat el 21/05/2013

La Renda Mínima

La Renda Mínima és un dret recollit a l'Estatut del 2006, que es van deixar de “raspallar” a Madrid. Però per establir un mínim vital garantit, cal fixar un criteri, preveure contraprestacions, fer formació, una bona base de dades per valorar el total de contraprestacions rebudes i evitar iniquitats. Les contraprestacions es veuen molt necessàries, i així ho demana el mateix coordinador de la Creu Roja.

En aquests moments, hi ha engegada una recollida de signatures per tal de presentar una ILP en aquest sentit, i molts ciutadans hi estem participant. Una de les coses que han demanat els mateixos promotors és que els grups polítics no els prenguin el lideratge. Més perjudicial encara que usurpar el lideratge, és fer-ne utilització política, i hem vist ja diversos episodis en aquest sentit: és el cas de la presentació d'una proposició al Parlament o de mocions als ens locals només per obtenir un titular en els mitjans de comunicació.

Donada la urgència de la situació actual, Esquerra Republicana ha presentat diverses proposicions al Parlament per lluitar contra la manca d'aliments d'infants i de famílies senceres, contra el tall de subministraments bàsics, o contra els desnonaments. Sense obviar la causa que ens impedeix abordar amb suficiència econòmica aquestes mesures o la mateixa Renda Mínima de Ciutadania.

Crec que hauríem de concebre com un tot la prestació d'atur i la Renda Mínima, amb vista al nou estat que estem construint: la pobresa estructural que ha de rebre serveis socials, i la nova pobresa, estimulada pel neoliberalisme ferotge que va abocant més i més ciutadans a l'atur. Esquerra Republicana té un model propi elaborat de fa temps, i estem treballant per donar-lo a conèixer: és un model universal, integral (estructural i laboral), amb un únic òrgan de gestió que sigui individualitzat, que avaluï i faci el sistema eficient. També preveu una finestreta única i programes d'inserció individualitzat.

La ILP que es presentarà al Parlament donarà l'oportunitat per debatre i aconseguir un model de Renda Mínima, objectiu del nou Estat català, que sigui útil i ajudi els més desvalguts en la nova República Catalana i durant la curta transició que ens hi està portant.
FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.