Ignasi Cebrian | Actualitzat el 10/05/2013

Comunicació ambiental

Comunicació ambiental és un concepte molt ampli. Aquí faré un esbós de què és, respondré a aquesta pregunta per clarificar-lo, perquè poques vegades és usat amb rigor. I parlaré de comunicació, però dins d’un àmbit conceptual reduït, quan el missatge té continguts de temàtica ambiental.

Quan es parla de comunicació ambiental es parla, evidentment, de comunicació. Per tant, sempre tindrem un sistema on hi haurà un emissor, un receptor, un missatge, un codi, un canal i unes interferències. Dins d’aquest esquema, el missatge comunicat pot perseguir, bàsicament, tres objectius: informatius, educatius i divulgatius. D’aquests objectius apareixen tres conceptes fortament interrelacionats: informació ambiental, educació ambiental i divulgació ambiental. Tres formes de comunicació ambiental.

El primer dels conceptes, informació ambiental, engloba tot fet noticiable de temàtica ambiental. Fet que per ser notícia ha de ser d’actualitat, novedós, periòdic i d’interès públic. El missatge és un esdeveniment recent, excepcional, que es presenta a intervals de temps regulars i omple les mancances informatives del públic.

Educació ambiental es podria definir com l’educació que té com a objectiu general transmetre la problemàtica esdevinguda entre l’home i el seu entorn. La finalitat és que el receptor del missatge passi a l’acció i intervingui en les possibles solucions. L’educació ambiental busca una sensibilització i un canvi d’actituds de la persona a qui va dirigida. Subratllar, a més, que és educació perquè hi ha una transmissió de competències, és a dir, qui la rep tindrà algunes eines que li serviran per solucionar problemes ambientals. I és comunicació perquè hi ha un receptor, un canal, un missatge, un codi i unes interferències. Tanmateix, recordo que la comunicació no és sempre educativa.

El tercer concepte, divulgació ambiental, és molt més ambigu que els altres dos. La divulgació consisteix a posar a l’abast de tothom els coneixements ambientals, vulgaritzar-los. Es diferencia de l’educació perquè no pretén canviar els valors del públic ni molt menys intenta que aquest passi a l’acció per arreglar els problemes ambientals. I es diferencia de la informació ambiental perquè allò comunicat no és novedós, ni d’actualitat, ni periòdic, encara que sí d’interès públic.

Malgrat tot, la realitat de la comunicació ambiental no està tan parcel•lada dins d’aquestes tres formes de comunicació. Les tres formes de comunicació ambiental poden viatjar juntes en un mateix missatge o bé soles. Hi ha tota una gamma de missatges ambientals. Els que són, al mateix temps, informatius, divulgatius i educatius; els que només són informatius i educatius; els informatius i divulgatius; els divulgatius i educatius; els informatius; els divulgatius, i els educatius. El tipus de missatge dependrà, en definitiva, de la intencionalitat de l’emissor sobre qui rep el missatge i de la disposició que tingui aquest davant de la informació.
 


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Ignasi Cebrian@ignasicebrian Sóc gracienc i visc a Manresa des del 2000. Biòleg i periodista de formació i professor de ciències naturals de professió. Des de sempre m’han seduït els mons del medi ambient, la ciència i la comunicació. No sóc el Capità Enciam i per això faig ecologisme gris, no cridaner i de proximitat, és a dir "sostenibilisme". Tampoc sóc el professor Walter Lewin i per això em dedico a fer docència o divulgació científica també de proximitat i, sempre, de la forma més creativa possible
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.