Marhuenda: quien calla, otorga

per Carles Morell, 22 d'abril de 2013 a les 12:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Fa temps que penso que la suposada Transició espanyola és (és, perquè encara va tibant) o en tot cas va ser (en cas que parlem en termes històrics pactats) una mera cortina de fum inexistent; una transició de vencedors i de vençuts, un procés del franquisme a la pseudodemocràcia; un procés amb què s’ha pretès desvirtuar el rol de nacionalitat històrica a Catalunya. ¿Cal recordar que després de la mort del general Franco, les lleis fonamentals preveien la continuació del règim franquista transformat en una monarquia no democràtica?


Els fets són clars: enguany, que es commemoren els 20 anys del brutal assassinat del militant de Maulets al País Valencià Guillem Agulló, sabem a través d’una polèmica entre Pilar Rahola i Paco Marhuenda, director de La Razón, que en aquest mateix “diari” s’hi publicà fa pocs dies un article en contra de la immersió lingüística acompanyat d’una campanya del partit d’extrema dreta Alianza Nacional, un dels membres del qual va ser l’assassí del jove Guillem (condemnat a 14 anys de presó, dels quals només en va complir 4).  Recordem també que fa pocs dies, Marhuenda va tenir una discussió radiofònica amb Màrius Serra quan aquest últim li recriminà l’alarmisme de les seves portades. Serra va concloure que “amb les portades dels últims dos anys de La Razón podrien fer una exposició al MACBA a partir de la qual les facultats de periodisme poguessin estudiar, perquè serien molt útils per a ser ensenyades com a allò que no ha de ser el periodisme informatiu.”

El lema de l’article, i que ara comentarem, era el següent: “¡Que no te callen! Habla en español. Rebélate.” A propòsit del 30 minuts d’aquesta setmana, doncs, el poeta sabadallenc Roc Casagran va deixar anar a les xarxes socials quatre pinzellades de les quals em serveixo ara per fer una rèplica possible i ben ràpida (perquè una rèplica com cal podria ocupar tesis doctorals) i que són, per bé que senzilles, clares i apreses a peu de carrer: en primer lloc, i com a demostració que la immersió lingüística no arracona en absolut el castellà, trobeu alguna persona menor de 30 anys que no l'entengui, el parli i l'escrigui? En segon lloc, Casagran posava en dubte que els qui defensen la immersió no aspirin també a una Catalunya bilingüe, com a mínim (com és el cas, afegeixo, del citat Màrius Serra); també apuntava que, de vegades, la immersió no acaba d’arribar del tot, ja que “massa ciutadans joves d’aquest país no saben expressar-se en català”. Però en cap cas no fa callar a ningú, la immersió. Soy perfectamente capaz de escribir el español tan bien como @jordi_canyas, afegia Casagran (a pesar de la immersión linguística!), alhora que proclamava l’emoció que sentia pels castellanoparlants favorables a la immersió. Però Marhuenda, per no donar explicacions, tancà el micròfon que té instal·lat a Madrid.  

Sovint passa que té més ressò el que es calla que no el que es diu. Com comentaren Jordi Basté i Pilar Rahola després de l’escapada de Marhuenda, els únics que poden decidir el destí d’un diari, sembla, són els propis lectors. I sembla que La Razón segueix tenint públic. En algunes ocasions se surt del pas no dient determinades coses. En d'altres, per desgràcia, encara cal dir-ne d'altres. Com les d'aquest article.

 

 




Participació