Els valors republicans

per Pere Culell , 17 d'abril de 2013 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La monarquia espanyola està sotmesa a debat, per diversos motius. Tanmateix, els republicans, no ho som només pel tipus d’estat que volem, sinó sobretot pels valors que representa la república: igualtat d’oportunitats, llibertat, solidaritat, meritocràcia, justícia social...

És ben cert que, per definició, una monarquia és totalment contrària a la igualtat d’oportunitats, a la meritocràcia i a la justícia social. A més, la restauració dels Borbons va ser dissenyada pel dictador, que també s’havia revoltat contra la república establerta. I el rei Joan Carles va jurar, no ho oblidem, els principis fonamentals del Movimiento, i encara no se n’ha desdit.

Per història i per tarannà, els catalans sempre hem donat més poder a la ciutadania que al rei, i el mateix Felip V va jurar a principis del segle XVIII sotmetre’s a les lleis catalanes, però se’n va desdir el 1716. En diversos moments de la història, els catalans hem declarat la república: recordem la declaració de Pau Claris al segle XVII o la de Francesc Macià al segle XX. Tanmateix, aquestes declaracions han estat curtes en el temps, tornant sempre al sotmetiment de les lleis espanyoles.

En aquests moments de crisi econòmica i, sobretot, de crisi de valors, amb moltes experiències d’abús de poder, estafes i imposició d’un neoliberalisme despòtic, és justament quan ens sentim amb la urgència de reclamar i de difondre els valors propis del republicanisme. La propera construcció del nou estat català és una oportunitat històrica per fer un estat just, solidari, que permeti a cadascú desenvolupar-se independentment de la situació que tingui en néixer, lliure i amb drets socials. Tenim la capacitat i els recursos. Tenim la voluntat. Ho volem fer de forma democràtica. Qui s’hi pot oposar?


Arxivat a:
Opinió


Participació