El Pessebre Vivent del Pont Llarg s'inicia avui amb la màxima il·lusió

per Ferran Sardans, 23 de desembre de 2012 a les 16:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de desembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
NADAL. A les 7 de la tarda es donarà el tret de sortida al Pessebre Vivent del Pont Llarg, fill del que durant més de 30 anys s'ha fet a la Mion amb una vintena de persones. Enguany, però, s'ha optat per aglutinar més gent i obrir-lo a la ciutat, a més de donar a conèixer el Pont Llarg.
L'aqüeducte medieval de la Sèquia de Manresa, el Pont Llarg, serà l'escenari d'un pessebre vivent en el qual participaran més de 130 figurants i que té la col·laboració de veïns del barri Mion i de les cases de pagès del Poal.


El pessebre tindrà un recorregut de 20 escenes, més de 130 figurants i animals (vaques, ovelles, cavalls, burros,...), des de les primeres cases de pagès del Poal, passant per l'emblemàtic aqüeducte medieval del Pont Llarg de la Sèquia de Manresa (del 1339, patrimoni històric de la ciutat), al camí de Joncadella, final de l’Avinguda Universitària, i acabant a la Parròquia de l’Esperança del Barri Mion.

L'esdeveniment està organitzat des de la Parròquia de la Mare de Déu de l'Esperança, sota les directrius d'una Comissió Organitzadora formada per: Matilde Puigrodon, Carles Valero, Joan Aurich, Jordi Casasayas, Loly Campos, Montse Correro, Maria Martínez, Toni Torres, Jesús Pujol, Rosa Serentill i Àngels Serentill. "Hi ha moltíssima gent implicada, amb molta il·lusió, voluntat i ganes, que confien que se’ls hi faci cas i que se les vingui a veure", explica Serentill.


L'entrada costarà 2 euros, i serà gratuita per als menors de 10 anys. Inclou el recorregut, la rifa d'una panera i un piscolabis al final.


Orígens dels pessebres vivents

El Costumari Català de Joan Amades explica que es té constància que a la Seu de Barcelona ja es feia una representació del naixement de Crist pels volts de l’any 1327.

En la discussió sobre els orígens dels pessebres vivents moderns habitualment s’esmenta que el primer es va escenificar a Engordany (Andorra). Ara bé aquesta representació va ser feta a l'estil clàssic de teatre, en què el públic seu a platea davant l’escenari on actuen els actors. Per això, l'origen dels pessebres vivents actuals, que es caracteritzen pel fet de representar-se a l’aire lliure i on el visitant va recorrent diverses escenes fonent-se amb els actors, cal cercar-lo en una altra banda.

De fet, són dues les poblacions que asseguren tenir el títol d’haver estat els primers. D’una banda hi ha Castell d’Aro (el Baix Empordà) que va representar el seu Pessebre Vivent l’any 1959 en el marc idíl·lic de la vall del mateix nom. I de l’altra banda hi ha el Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat (el Baix Llobregat) que va iniciar el seu camí el Nadal del 1962 a l'escenari natural incomparable de la Penya del Corb.



Participació