Pere Culell | Actualitzat el 18/12/2012

No podem perdre més temps

L’abast de la crisi que vivim supera les previsions que no fa pas gaire eren titllades de forassenyades i les seves conseqüències fan patir cada cop més gent. Certament, es tracta d’una crisi global que requereix solucions globals. Però no és menys cert que en el cas del nostre país s’hi afegeix un obstacle molt gros: l’actitud hostil i sabotejadora (en paraules d’una persona tan moderada com el conseller Mas-Cullell) del govern de Madrid.

Les dades que sustenten aquesta denúncia són tan conegudes com irrefutables, però la gravetat del moment que vivim ens obliga a tots plegats d’anar-nos-les recordant. Al ja conegut dèficit fiscal estructural que patim (uns 16.000 milions anuals que paguem a Madrid en impostos i que no tornen) cal sumar-hi dos elements més que magnifiquen l’abast de la crisi. En primer lloc, els deutes impagats i compromisos no complerts pel govern de l’Estat, que superen els 10.000 milions d’euros. I en segon lloc, una política d’austeritat del tot forassenyada que ens vol imposar aquest 2013 el ministre Montoro i que, en cas que s’hagués d’aplicar, obligaria a fer retallades extra per valor d’uns 1.600 milions d’euros.

No es tracta de donar la culpa als altres per no voler assumir responsabilitats: els fets són els fets i cal afrontar-los per prendre les decisions més adequades per superar els problemes. I en el cas que ens afecta, ja hem provat totes les opcions menys una: construir el nostre propi estat, que no estigui subjecte als capricis i a la sagnia de l’oligarquia instal·lada a Madrid..

Per aconseguir-ho necessitem una majoria interna incontestable que ens porti a un reconeixement extern. I per això és imprescindible donar la veu al poble, fer un referèndum. És la via més democràtica per resoldre conflictes i, en el nostre cas, és també el camí més recte per sortir de la crisi. Cal, per tant, preparar-lo molt bé i fer-lo al més aviat possible, perquè ja hi ha massa gent que ja no pot esperar gaire més. Per responsabilitat i per sentit de la justícia, ho hem de fer, ens n’hem de sortir.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Pere Culell@pereculell. Manresà de la collita del 1955, és militant d’ERC. Llicenciat i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ha ampliat la seva formació a Rochester (Minnesota), Atlanta (Georgia) i Milano (Lombardia). Ha estat Coordinador de la Unitat de Patologia Mamària i de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia. És autor o coautor de 30 publicacions, entre les quals, el Vocabulari de Sinologia i el Diccionari de Sinologia en línia del TERMCAT. Ha impulsat projectes de cooperació entre Manresa i l’Àfrica com a membre de l’Associació d’Amics de la UNESCO de Manresa i de CODES-CAM (Cooperació per al Desenvolupament del Camerun), i des del 2011 fa pinya amb els Tirallongues de Manresa.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.