El govern municipal bloqueja que el Milcentenari canviï els cotxes pel verd

per Joan Gil, 17 de novembre de 2012 a les 00:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de novembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PLE. En plena campanya electoral, les discussions més interessants del ple de novembre de l'Ajuntament de Manresa s'han centrat entorn de la previsió del POUM que la plaça Milcentenari, que alberga l'alberg municipal, ha d'esdevenir un espai verd en detriment de l'aparcament actual. La CUP ha intentat que el POUM s'apliqui. La resta de grups ho han bloquejat. 


Al ple d'aquest dijous, la sala no estava plena com en l'anterior plenari. Més aviat estava buida. Només hi havia el cap de comunicació del Partit Popular de Manresa i quatre periodistes. A més, no va ser tan llarga com l’última. La darrera ocupà més de quatre hores. Aquest plenari va començar a les 7, i a les 8 i una mica més, ja havia finalitzat: amb un “molta sort aquest 25N” de l'alcalde Valentí Junyent cap a tots els grups municipals, en referència a les eleccions.

Tampoc en aquesta ocasió hi havia altres formacions d’assistents. Cap membre dels grups polítics que van quedar fora del consistori, com Solidaritat, ICV-EUiA o MoVeM, no va assistir-hi. Alguns, possiblement, per la campanya.


La diferència entre aquest ple i l'anterior fou que en el darrer hi havia la sala plena de funcionaris, per la discussió entre el govern local i els treballadors de l'Ajuntament pel nou decret. Aquest nou decret retallava alguns drets laborals. En el ple de novembre, es van tractar diverses qüestions.

La zona verda del Milcentenari

Com ens té acostumats, la CUP de Manresa, a través dels seus regidors, va dur propostes al ple. El regidor Adam Majó va explicar el perquè de presentar una proposició per executar el que indica el POUM amb relació a la plaça Milcentenari. Aquesta era la primera de les dues proposicions que el grup municipal presentaria. Es tractava d'aplicar el que explicava el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) sobre la plaça Milcentenari de Manresa. En aquest POUM, s’hi deia que la plaça s'havia de convertir en un espai verd. En canvi, com tots coneixem, és una zona blava.

Aquest pla urbanístic és un pla que conté un procés de participació ciutadana i que en paraules de l'anterior alcalde, el socialista Josep Camprubí, “reordenava la ciutat”. El POUM del 1985 va ser revisat el 1999 i el 2006.

Majó va exposar les seves raons. Primerament, va explicar que no podia ser que “féssim que la gent participés del POUM” i alhora “no l'apliquéssim”. L'argument de la participació ciutadana i l'aplicació de les lleis no li va servir a Xavier Javaloyes, del PP. Javaloyes considerava que “calen canvis” al POUM perquè, segons ell, és “un document viu”. El PP apostava, doncs, per retocar-lo.

Deixant de banda aquest argument participatiu, Majó exposava que, a la plaça, s'hi van habilitar aparcaments. Però, segons ell, aquella zona blava “és inútil”. I ho justificava perquè “tanquen els comerços” de la zona. A més, el ‘cupaire’ creu que el Barri Antic ja està “ple d'aparcaments”. Majó recordava que “hi ha sis aparcaments: el de la plaça de la Reforma, el del Puigmercadal, el de la Porxada, el nou de Sant Ignasi, el de Quatre cantons, el de la Muralla...”. “A deu minuts d'aquest”, reblava Majó.

A banda de cobrir ja la quota d’aparcament, Majó considera que la zona verda seria molt útil per al Casal i l'Alberg. “Manquen espais verds i més augmentant les terrasses”. A aquest argument, ERC i el PP li van respondre que “hi estem d'acord”. Joan Vinyes, per Esquerra, va matisar-ho: “però no”. “No hi votarem a favor”, va contestar. L'argument dels republicans era similar al del PSC i CiU: “cal prioritzar”. “Volem una illa verda, però no és prioritari”. En canvi, “la pobresa, sí”, li recordaven. Segons el regidor republicà, això valdria “40.000 euros” que es podrien “gastar en política social”.

El regidor d'Urbanisme i Mobilitat, Ramon Bacardit, va exposar que “no és senzill”, que “calia una revisió”, però que no es podia assumir una “despesa que suma”, en referència als pressupostos de crisi.

Majó va replicar que l'argument del “ara no toca” és “immobilista”. Considera que “malgrat la crisi” cal fer polítiques. Majó adverteix que el barri antic “està fatal” i que necessita de “millors condicions”  de les quals es beneficiarien “els nens pobres”, en jugar allà.

Al final, la CUP es queda sola. CiU va votar, juntament amb el PP, en contra de la proposta, mentre que ERC, PSC i PxC s’hi van abstenir.  El de la CUP  va assegurar que el seu partit ho aniria “recordant”.

Replantar arbres

Jordi Masdeu, el número 2 de la CUP, va explicar la segona proposta del partit, que va ser l’única formació que en va presentar, probablement pel fet que la resta de formacions havien establert tàcitament una mena de pacte de cavallers per no fer-se mal en període electoral. La CUP, però, no. Masdeu va demanar que es tornessin a plantar els arbres morts de la ciutat. Segons el regidor, hi ha una part de l'arbrat que cal replantar i que no seria una inversió gaire elevada. El PP, el PSC i ERC van tornar a l'argument pressupostari. Javaloyes va apostar per mantenir els parcs i jardins i no replantar. “Millor que ens gastem diners a mantenir els vius, vius”, va dir.

Altre cop, l’oposició no ‘cupaire’ exposava que “hi estem d'acord” però que “no hi donarem suport”.
Irujo, pel PSC, no va afegir cap argument més als arguments pressupostaris dels republicans. El PP, a més, tot i fer propostes alternatives, va explicar el ‘no’. Els diners, la prioritat de les polítiques socials i les economies d'escala van ser els arguments usats. Altre cop fou rebutjada amb l'abstenció de PSC, ERC i PxC i el no de CiU i PP.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Serracanta, va explicar durant el ple que gràcies a “Cura de l'espai públic”, un programa del seu govern, havien mantingut un paisatge cuidat. Tot i això, hi votarien en contra perquè cal una “inversió mínima”. No obstant això, va obrir-los la porta per negociar en els nous pressupostos.

Discussions

Durant el Ple hi va haver diverses discussions i alguna pujada de to. L'alcalde va intervenir després de la votació sobre l'arbrat: “Cal cuidar el paisatge i també encartellar on toca”.

Tot i que la majoria d'intervencions, van ser, com sempre, educades. Masdeu va augmentar el to quan va reprendre Vinyes (ERC) per haver “insinuat” que “no tenim sensibilitat” social. Masdeu li va dir que “tenia mala fe” ja que “tothom sap” que un pressupost té “moltes partides diferents”.

Aprofitant l'avinentesa el ‘cupaire’ va recordar que s'està fent una nova rotonda, davant de la parada de FGC Baixador. “No calia”, va assegurar el de la CUP. “En canvi no tenim diners” per “millorar l'arbrat”.

Preguntes dels progressistes


Tant PSC com ERC van fer arribar algunes preguntes als regidors. Sobre la feina feta per l'Oficina d'Atenció Empresarial (OAE), a pregunta d'ERC, la regidora de Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós, va explicar que s'havien donat 177 altes: s'havien creat 31 nous negocis de roba, 11 nous bars, etc. i hi havia hagut 33 baixes.



Participació