El rerefons de la consulta sobre el parc Vila Closes

per Àlex Campà, 25 d'octubre de 2012 a les 23:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
REPORTATGE. Els dies 19 i 20 d’octubre, els veïns del barri de Saldes i Plaça Catalunya van ser cridats a vot per decidir sobre el futur del parc Vila Closes. A El Pou Digital hem fet un reportatge per esclarir què significarà el resultat de la consulta per al futur del parc.
L’objectiu de la consulta era saber l’opinió del veïnat sobre el projecte de millora presentat per la Comissió del parc Vila Closes. Aquesta opinió els veïns la manifestaven a través de la pregunta sotmesa a votació, en la quals es demanava si s’estava d’acord que l’Ajuntament executés el projecte de millora plantejat.


Van poder participar a la votació els veïns majors de 16 anys dels barris Saldes i Plaça Catalunya.Foto: Àlex Campà

Des que es va inaugurar el parc no va agradar ni agrada. Han sigut moltes les queixes rebudes dels veïns, ciutadans etc. I finalment l’Ajuntament ha decidit actuar mitjançant aquesta consulta. Coneixedors del malestar del veïnat, des del Pou de la Gallina hem parlat amb la regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent Gran a l'Ajuntament de Manresa, Àuria Caus, i amb l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent. Ens preguntàvem si aquestes millores promeses des del mateix Ajuntament de Manresa agradarien i canviarien el descontentament envers al parc.


La regidora manifestava que “des de l’Ajuntament es dóna suport a la consulta convocada per l’Associació de Veïns Plaça Catalunya i el projecte de la comissió Parc Vila Closes està consensuat amb l’Ajuntament i el que surti amb aquesta consulta és el que l’Ajuntament es compromet a portar a terme. La consulta no és vinculant legalment, però nosaltres la fem vinculant políticament, és a dir, que ens hi hem compromès públicament, ja que creiem que ha de ser així, que el que surti en aquesta consulta és el que farem”.

Millorar la seguretat amb els pocs diners que hi ha a la caixa

Segons Caus, “el que pretén el projecte de millora és sobretot millorar en seguretat, que l’espai sigui més amable i que es millori la quantitat d’ús que en puguin fer els veïns, és a dir, serà més obert, es traurà l’estructura central i sobretot el primer any farem millores de seguretat”. A la pregunta de si l’Ajuntament creu que el parc va ser un error, la regidora respon que “el parc és el que és, nosaltres hem arribat ara i hem de fer el que ens vam comprometre a l’acord que hi havia de proposar unes millores per salvar aquesta problemàtica que els veïns hi trobaven. El parc no està ni ben fet ni mal fet, és el que és i el que hem de fer és mirar endavant i farem el que els veïns vulguin que fem”. Des del Ajuntament es manifesta que s’han compromès que l’any que ve ja es començaran a fer coses, s’aniran fent millores a mesura que el pressupost ho permeti. Es començarà per tots els aspectes de seguretat, que són més prioritaris que qualssevol altres.

Els tres nivells del parc és un dels aspectes criticats pels veïns. Foto: Àlex Campà

Per la seva banda, Valentí Junyent, alcalde de Manresa, es posiciona a favor del referèndum. “El referèndum és important, ja que és un compromís i els compromisos s’han de complir”. En referència a les estructures metàl·liques, Junyent expressa que “el veïnat coneix el projecte, l’ha fet l’arquitecte que ells van escollir i, si el projecte econòmicament és possible, mirarem de no retardar-lo molt i encara que sigui per fases, al final agradarà perquè és el que els veïns coneixen. Quan es pronuncien, ja ho fan sobre una versió que dominen”. Segons Junyent, “el desig del veïnat que es treguin les estructures metàl·liques es complirà. No es trauran totes, sinó les que marca el projecte de l’arquitecte Jordi Garcia”. Junyent prefereix no opinar de si la construcció del parc va ser una inversió perduda: "jo no opinaré del passat, la realitat és aquesta i no cal donar-hi més voltes. Està fet i el que cal és posar-hi solucions perquè agradi i els veïns s'hi sentin còmodes”. “El parc és una qüestió de prioritats i l’Ajuntament coneix el projecte i està assumit per la nostra part”, rebla l'alcalde.

Després de parlar amb alguns veïns i votants queda ben clar que el parc no agrada ni agradarà encara que s’hi facin canvis o es digui que es millorarà. El parc no ha enganxat als veïns i trobem opinions per tots els gustos.

Tots els punts que no agraden els veïns van lligats entre si, una cosa en comporta una altra. Si les estructures metàl·liques continuen en peu, cosa que la gent no vol, quan es comenci a desenvolupar la vegetació, opinen molts veïns, si ara ja hi ha brètols, amb les estructures tancades pel verd encara s’hi ajuntarà més gent a fer actes incívics. Però també molts es queixen que remodelar el parc costarà més diners i tampoc els agrada molt això. Tot són pegues. El que es desprèn és que el millor que es podria haver fet, des d’un principi, seria no haver fet el parc d’aquesta manera.

Un lloc insegur

De les opinions del veïns es desprèn que el parc és un lloc insegur, car, amb gent “estranya” i no adequat al que la barriada vol. La majoria de la gent està indignada o molt molesta ja des del primer dia que el parc es va inaugurar. Els veïns volien un pulmó verd i ara tenen tot el contrari. És anomenat el parc de les gàbies i el que sobretot volen els veïns és que s'eliminin les estructures metàl·liques. Aquesta és la principal diferència que hi ha entre el veïnat i l’Ajuntament. També entre el veïnat es discrepa de la localització on haurien de jugar els nens. Alguns proposen que se'n vagin a jugar al Pujolet, que hi ha camps a l'aire lliure, però el Pujolet no és que estigui molt bé per acollir a nens i nenes que volen jugar.

El problema és que el projecte que s’ha fet és un procés de llarg termini i els veïns estan cansats d’un barri que decep molta gent. El súmmum ha estat el parc, amb les seves estructures metàl·liques. Un altre gran problema que veuen els veïns és la gent que corre pel barri, que no agrada. Per exemple, aquests joves són els que a l’estiu es “banyen” a la font, treuen llambordes i les tiren... Molts cops ja hagut de venir la policia. Als veïns, tampoc els agrada que les remodelacions sotmeses a votació hagin de costar més diners.

El parc ja mostra signes evidents d'incivisme i preocupa al veïnat. Foto: Àlex Campà



Participació