​Niño-Becerra: S’enfonsa l’Estat

per Jordi Sardans, 20 de gener de 2022 a les 07:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dins dels actes de celebració dels 40 anys de l’ACPC, el dia 3 de desembre es va fer el Dia de la Premsa Comarcal al Movistar Centre de Barcelona, on la cuinera Ada Parellada, filla de la fonda Europa de Granollers, va parlar de l’empoderament de les dones en el món de la restauració, tot i que es va centrar més en la història dels avantpassats, en els 250 anys d’existència de la fonda. Santiago Niño-Becerra, economista i catedràtic emèrit de la Universitat Ramon Llull, que ha anunciat la fi del capitalisme el 2065, després d’afirmar que la premsa comarcal a Espanya no està prou reconeguda, va dir que l’economia espanyola té 1.453 problemes que es poden resumir en cinc blocs. Esquemàticament va esmentar el quadre macroeconòmic que demostra que Espanya no pot funcionar, amb cinc variables: el producte interior brut (PIB) va pujar el 2019 el 2% i va caure el 2020 el 10,8%, amb previsions de diferents organismes a la baixa i molt lluny de les del govern espanyol, que augura un creixement del PIB del 6,5%, mentre l’OCDE diu que serà d’un 4,5%, 25.000 milions d’euros de diferència (l’important de les previsions és veure la tendència). En segon lloc, va remarcar que el dèficit del 2019 va ser del 2,8% i el 2020 el 10,97% per la pandèmia, gens sostenible i amb un país molt tocat.

La solució passa per posar-hi ingressos públics amb contribucions fiscals i reduir el frau fiscal, però el que faran  és retallar la despesa pública i posar copagaments sanitaris. El tercer problema és el deute. Es tanca l’any 2019 amb un deute públic del 95,5%. Els governants espanyols utilitzen el sistema de pensions amb la solidaritat intergeneracional, de manera que els que ara cotitzen estan pagant a les persones jubilades. Els que cotitzen aniran a la baixa perquè seran expulsats del mercat de treball pels robots. Espanya és el segon país del món en esperança de vida que baixarà quan comencin les retallades a la sanitat pública universal. El quart problema és la productivitat (important per la competitivitat i l’eficiència), que es dispara independentment de la producció. A Espanya és ridícula i l’economia s’estanca. El cinquè, l’economia regional desequilibrada, amb balances fiscals que no es publiquen des del 2005. Les xifres de l’Idescat són d’estimació, però no oficials. Hi ha dues espanyes: una autosostenible i una altra que no. La pregunta és: «On és Espanya?», va concloure.
Arxivat a:
Opinió



Participació