PATRIMONI CIUTADÀ

​Magatzems Gras

La plaça Major ha estat històricament el centre polític de la ciutat i fins fa uns cent anys una part del centre econòmic i comercial. Per això, els seus edificis eren un aparador de la burgesia, a més de tenir una funció comercial i residencial. És el cas d’aquesta casa estratègicament situada, que resol l’encaix de la plaça amb el carrer de Sant Miquel.

per Lluís Virós, 4 de gener de 2022 a les 11:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Francesc Rubí.


Tot i que el cadastre la data el 1827, està acabada en un estil noucentista típic del final del segle XIX. Es tracta d’un edifici d'habitatges entre mitgeres de planta baixa i quatre pisos, que fa cantonada i presenta façanes als dos carrers, resoltes en estil noucentista. La façana principal és la de la plaça, de composició simètrica seguint quatre eixos verticals remarcats per les portes balconeres amb persianes de llibret. Els referents horitzontals de la façana els formen els balcons correguts dels dos primers pisos i també les línies d'imposta que destaquen per mitjà de cornises motllurades amb sanefes i greques. Els balcons tenen baranes de ferro colat. La façana està coronada per una important cornisa sobre permòdols. Al damunt hi ha una barana de balustres que envolta la terrassa que fa de coberta, on destaca una torre esvelta de dos pisos que fa de mirador i dona personalitat a l’edifici. La façana del carrer de Sant Miquel és similar, però encara més simètrica, amb una alineació vertical de tres portes balconeres, amb un balcó petit a l’esquerra i un de corregut a la dreta a les quatre plantes. El parament és d’estuc i imita carreus de pedra.

 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir, la volumetria i l’aspecte exterior i interior de l'edifici, per la importància històrica i tipològica, amb una remarcable composició –especialment visible des que es va restaurar–, que ajuda a conformar una estructura urbana unitària del conjunt de la plaça Major. Arquitectònicament, té una bona factura, amb l’ús d’un divers repertori d’elements decoratius entre el neoclassicisme i el noucentisme. A la planta baixa hi havia fins a mitjan segle passat els Magatzems Gras, una coneguda botiga de roba del centre. La pubilla d’aquesta família es va casar amb Mariano Calviño, un militar d’alta graduació, i el fill d’aquest matrimoni, l’advocat Mariano Calviño de Sabucedo Gras, va ser un important polític falangista durant el franquisme, conseller personal de Franco i empresari.
 
PER SABER-NE MÉS:

- RUBÍ I CASALS, M. Gemma, «Mariano Calviño de Sabucedo i Gras (1907-1980): algunes dades biogràfiques», Dovella, Octubre 1991, núm. 39, p. 7-12.



Participació