PROPOSTES

Les propostes culturals de desembre 2021

Propostes per tenir temes de conversa, més enllà de la pandèmia, en els inacabables àpats d'aquesta època de l'any...

per Maria Camp, Joan Morros i Marc Vilanova, 3 de desembre de 2021 a les 10:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

MÚSICA

Desembre descongelat
Marc Vilanova

Us recomanarem la reunió anual d'una de les bandes pioneres del rock a Manresa, com va ser i és McGregor’s. La formació original puja de nou a l'escenari de la sala Stroika per repassar amb els seus seguidors més incondicionals i de sempre les cançons més emblemàtiques de la seva carrera. Dissabte, 18 de desembre, 22 h. Canviant d'espai volem destacar dues cites molt rellevants que tindran cabuda als teatres manresans durant les pròximes setmanes. En primer lloc la visita de Pau Vallvé al Conservatori; un dels artistes més emblemàtics de l'escena independent catalana tornarà a la capital del Bages amb el seu últim treball La vida és ara, sota el braç. Divendres, 3 de desembre, 20 h. I per finalitzar la tria musical, haurem d'acostar-nos al Kursaal per gaudir de nou del polifacètic Joan Dausà, que continua sumant seguidors i notorietat amb les seves cançons, algunes de les qual ja han esdevingut himnes, tot presentat amb el seu habitual pop sensible i d'allò més eufòric. Divendres, 17 de desembre, 20 h.

ART

Manresa i acció! 
Maria Camp
 
Fa 125 anys arribava a Manresa la primera projecció de cinema. Un nou invent que meravellava tothom i que ràpidament va arrelar a la ciutat. Així, ben aviat, van començar a aparèixer espais dedicats a l'exhibició cinematogràfica i emprenedors que esdevingueren pioners del cinema a Catalunya i a Espanya. Per commemorar aquest fet, i els 60 anys del rodatge de la pel·lícula Plácido de Berlanga a Manresa –tot un esdeveniment a la cuitat– aquest any es duen a terme tot un seguit d'activitats, entre les quals l'exposició Manresa i acció! Vivint en pantalla gran, que us recomano visitar. La mostra fa un recorregut, des dels inicis fins a l'actualitat, del cinema a la ciutat, dividit en diferents àmbits i moments històrics. Des d'aquella primera projecció i els inicis de la indústria cinematogràfica a Manresa, passant pel rodatge de Plácido, els festivals i associacions de cinema, i els cineastes contemporanis manresans amb reconeixements i premis nacionals i internacionals. Mostra també filmacions inèdites i de gran valor documental de la Manresa de principi del segle XX. Es podrà visitar fins al 9 de gener al Casino. No us la perdeu!
 

TEATRE
Un bon final de Toc
Joan Morros

Canto jo i la muntanya balla, la darrera obra del Toc de Teatre 2021 del Kursaal, és un muntatge que resulta excel·lent gràcies a la suma d'aportacions creatives ben diverses. A partir de l'exitosa novel·la d'Irene Solà, Guillem Albà i Joan Arquè, amb la complicitat de La Perla29 van produir durant la pandèmia un espectacle on es barreja el teatre de text, de gest, els titelles... El muntatge compta amb la dramatúrgia de Clàudia Cedó i la música de Judit Neddermann, i acaba de guanyar vuit premis Butaca: millor muntatge teatral, millor direcció, millor actriu de repartiment (Anna Sahun), escenografia, disseny de llums, vestuari, espai sonor i composició musical. Una obra ideal per tancar la programació teatral de l'any 2021 del teatre Kursaal.
 



Participació