PATRIMONI CIUTADÀ

​Casa de l’Arc d’en Botí

Al barri antic queden algunes cases construïdes damunt dels carrers, com aquesta de la confluència entre la placeta del carrer de Sant Miquel i el carrer d’en Botí, feta el segle XV i modificada el XVIII, d’estil tradicional i amb elements gòtics.

per Lluís Virós, 1 de desembre de 2021 a les 07:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Francesc Rubí.


És una de les poques mostres, al costat del carrer del Balç, de l'urbanisme original del nucli antic de Manresa. Aquest pas enllaçava dos dels carrers anulars que envoltaven el Puigmercadal i que anaven des dels portals de la muralla del Carme a la de sant Domènec. Molts dels edificis de la zona són de la segona meitat del segle XIX i han substituït els d’origen medieval i modern.

 
A l’edifici destaquen els dos arcs faixons apuntats que en sostenen una part per sobre del carrer d'en Botí i la finestra doble de la primera planta amb una esvelta columna llisa que sosté dos arcs de mig punt fets d'una sola peça de pedra cadascun, a la façana del carrer d’en Botí. Tot i que l'edifici havia estat arrebossat, les dovelles que formen l'arc i el parament del mur de sobre i de la primera planta és força regular. La façana de la placeta del carrer de Sant Miquel presenta una porta balconera a cadascuna de les quatre plantes, amb balcons de pedra amb baranes de ferro forjat. Les obertures disminueixen de mida a mesura que els pisos són més alts. Les portes balconeres de la primera i la quarta planta són de llinda plana, mentre que els de la segona i tercera plantes són d’arc rebaixat. La façana del carrer d’en Botí presenta unes obertures més irregulars, amb petits balcons i finestres.
 
El catàleg protegeix les façanes amb els elements propis, com l’esmentada finestra amb dues arcuacions feta amb elements baix medievals i l'estructura de l'edifici que configura el vol sobre el carrer d'en Botí i els característics arcs, i també el parament de pedra. En definitiva, es protegeix per la importància històrica, ja que és un dels edificis més antics del barri vell, i pels seus valors estètics destacables, tot i el mal estat de conservació que presenta.



Participació