Lluís Virós | Actualitzat el 21/09/2012

Casa Torres de Bages Argullol

PATRIMONI. El segle XVIII va ser una època de creixement a la ciutat, que ens va deixar grans construccions particulars, com aquest casal barroc de 1773 que presideix la plaça de Valldaura.
Els propietaris d'aquesta casa eren una mostra del canvi social de l’època. Procedien de la noblesa (la família Torres de Bages) i es van emparentar amb la nova burgesia lligada al comerç de la seda (els Argullol).

És un casal construït sobre una gran parcel•la, amb façana lateral al carrer del Camp d’Urgell. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes, té una planta rectangular i la façana principal presenta quatre obertures per planta que no són simètriques (les de l’esquerra estan més juntes), com passa a l’edifici de l’ajuntament. Les obertures de la planta baixa tenen arcs rebaixats i les de les plantes superiors, llinda plana. Els murs estan arrebossats i les cantonades, els brancals i els arcs de la planta baixa es destaquen en pedra. A l'interior es conserven elements decoratius i ornamentals originals, com algunes pintures murals. El portal dóna accés a un vestíbul amb un pati de llum cobert d’on surt l'escala principal.

Avui dia, l’edifici és conegut perquè la major part de la planta baixa és ocupada per un conegut bar musical.

La casa Torres de Bages Argullol està protegida íntegrament pel catàleg de patrimoni de Manresa per la seva importància històrica i artística, i perquè conforma urbanísticament la plaça de Valldaura. Tot i la qualitat del nou urbanisme de la plaça, cal remarcar que el nou arbrat dificulta la visió de la façana que, d’altra banda,caldria restaurar per millorar l’aspecte de la zona.

PER SABER-NE MÉS:

Xavier Sitjes: Els casals barrocs manresans, a Bages, any XI, núm. 125-126 (juliol – agost de 1963), p. 11.

Casa Torres de Bages Argullol. Foto: Francesc Rubí

Navega per les etiquetes

PATRIMONI

COMENTARIS

Nom de la casa
Anònim, 04/10/2012, 19:00

Si la casa es va edificar el 1773, ho debia fer Ramón d'argullol i Torres de Bages. Per que a les hores anomeneu la casa "Toores de Bages Argullol i no "Argullol i Torres de Bages"?

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.