​El règim de visites en divorcis o dissolucions de parelles

per Isabel Roca, 27 d'octubre de 2021 a les 10:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quan un matrimoni o una parella de fet posa fi a la seva relació i tenen fills menors d’edat o discapacitats, la llei regula aquesta situació a través d’un procediment judicial que pot ser de comú acord o no; llavors és per via contenciosa, es a dir, un progenitor contra l’altre. El règim de visites pot ser de dues modalitats:
 

A) La guarda i custòdia s’atribueix al pare o a la mare i l’altre progenitor té dret a un règim de visites. El pare o la mare que viu habitualment amb el fill s’anomena progenitor custodi i l’altre, progenitor no custodi. La guarda i custòdia és l’atenció i cura quotidiana i assistència als fills derivada de la convivència. Els pares poden arribar a un acord, sempre que no perjudiqui al fill.  Per exemple, és molt habitual que el nen visqui amb un dels dos progenitors durant la setmana i de vegades s’hi inclou un dia intersetmanal, i el progenitor no custodi viu amb ell els caps de setmana. Normalment aquesta modalitat sol ser en un procediment judicial de comú acord. Si no s’arriba a  l’acord, habitualment el jutge estableix un règim de visites per al progenitor no custodi de caps de setmana alterns; és a dir, cada quinze dies, sense dia intersetmanal.
 
B) Guarda i custòdia compartida. Sol ser quasi sempre de comú acord. Es determina un temps d’estada per a cada progenitor igual: el més habitual es d’una setmana sencera o de quinze dies sencers amb cadascun dels pares. S’ha de tenir en consideració que en totes dues modalitats hi ha també un regim de vacances a complir: per a l’estiu, són 30 dies, dels quals almenys 15 han de ser seguits, per Nadal i Setmana Santa, es divideix per la meitat el calendari escolar de vacances i s’atribueix la meitat de cadascun al pare i a la mare. També, de comú acord o per decisió judicial, es pot determinar que en dates assenyalades (sants, aniversaris, diada de Reis, etc.) el fill o fills estiguin amb el pare o la mare el dia sencer o migdia amb cadascun.
 

Cal dir que el progenitor que viu habitualment amb el menor és el que rep la pensió econòmica mensual d’aliments  per part de l’altre progenitor (és a dir, parlem de la modalitat A) i quan estem  en la guarda i custòdia compartida (supòsit B), cadascun dels progenitors ha d’abonar part de la pensió mensual d’aliments a l‘altre.
Arxivat a:
Opinió



Participació