LÈXIC A LA MANRESANA

Temps de flors

Salvador Espriu, en el poema "Inici de càntic en el temple", ens fa dir, bellament, que «la ginesta floreix» i que «arreu als camps hi ha vermell de roselles». Però a Manresa i al Bages la paraula més habitual per designar la rosella (Papaver rhoeas) és "pipiripip", forma recollida en el DIEC2 com a variant, que el DCVB recull efectivament al Pla de Bages.

per Jaume Puig, 27 de juliol de 2021 a les 18:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


En el reportatge sobre El parlar de Manresa (El Pou de la gallina, abril 2020), remarcàvem també noms de plantes com timó per farigola o barballó per espígol, unes formes cada vegada menys usades per les noves generacions de manresans, per influència de la llengua estàndard. I hi destacàvem especialment el pipiripip. De fet la rosella, a part del pipiripip bagenc, adopta molts noms diferents. Ramon Solsona (A paraules em convides) ens en diu això: «Gall, gallaret, quiquiriquic, quequerequec, quiquericoc, etc. són referències al vermell viu de la cresta dels galls. També el francès coquelicot vol dir ‘gall’ i ‘rosella’. Una altra cresta, de color menys intens, és la de l’ocell dit puputPeperepep, pipiripip i altres formes expressives similars potser són un creuament de les onomatopeies del gall amb puput o bé amb papaver, nom llatí de la planta que pot haver original paparota i paparola».
 

L’amic Isidre Casals ens proporciona altres noms de plantes o herbes com els conillets (herba conillera, seneci), una variant que el DCVB recull així: «Planta papaveràcia: Fumaria parviflora (Pla de Bages). Té el fruit apuntat i les flors molt petites». Casals aporta el nom d’una altra planta, la dolceta, que el DIEC recull com a variant de l’herba dels canonges, «cultivada per menjar en amanida quan encara és tendra (Valerianella locusta)», i que el DCVB recull només a la Plana de Vic. És oportú també esmentar que al Bages són usuals les formes «canya-xiula (canyís) cirerer de pastor (arboç), espaseta (gladiol), mata (llentiscle), grataculs (gavarrera o roser silvestre) i rojalet (pi roig)», segons ens comentava el biòleg Jordi Badia en el reportatge esmentat.
 
Podeu fer arribar les vostres aportacions al nostre correu electrònic o via Twitter, Facebook o Instagram, amb l’etiqueta #bagesisme.



Participació