MANRESA, ESPÒILER 2022

​El banc en el punt de mira

per Emissari 2022, 11 de juny de 2021 a les 18:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
És difícil fugir de la temptació quan tens el pecat exposat al punt de mira. Això és el que em passa quan entro a Manresa pel polígon dels Trullols i, de cop i volta, em trobo davant de la finestreta d’un establiment de menjar ràpid. I sorpresa, em donen una comanda que no recordo haver encomanat. Aleshores, avergonyit, escapo del polígon, per menjar sense sentir-me observat. Un dia vaig anar a devorar la comanda al carrer de Puig i Cadafalch, al costat de l’institut de Cal Gravat, en un banc de fusta amb vistes a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, a l’hipermercat i a la rotonda que enllaça amb el polígon de Bufalvent. Em va semblar un lloc digne de la meva mediocritat. Quan vaig arribar hi havia uns joves jugant a ser franctiradors, tirant pedres als cotxes, però els vaig cridar l’atenció i van escampar la boira.
 

Al cap de poc de ser-hi va arribar un home barbut carregat amb una mena de funda de guitarra. Portava la cara tapada amb un passamuntanyes, típic d’aquella època, devia ser l’any 2020 i encara hi havia un cert temor per l’Ignasivirus. «Que aprofiti», em va dir. Li vaig donar les gràcies i li vaig preguntar si venia a tocar la guitarra. «Eh... sí, sí, però m’agrada tocar sense observadors», em va respondre. Li vaig deixar clar que per mi no patís, ja que tenia tota la sang al sistema digestiu i amb prou feines era conscient de la meva existència. Em va ignorar mentre observava els Trullols a través d’uns prismàtics, així que vaig provar d’interrogar-lo. Em va dir que seu nom és Jan Ades, compositor d’una orquestra que viatja per tot el món inspirant la gent. Generalment actuen en països on hi ha conflictes bèl·lics, ja que «la música ajuda la gent a superar temps difícils. I també és important tenir un lloc amb bones vistes per executar-la, per això m’agrada aquest banc».
 
Avui el Jan Ades deu estar trist, ja que una contemporània vostra m’ha dit que els Mossos d’Esquadra han fet treure aquell banc des d’on ell componia música, ja que des d’allà hi havia vistes a la comissaria i amb el nivell 4 d’alerta antiterrorista és posar les coses massa fàcils als malfactors. Es veu que els veïns del barri de Cal Gravat estan en desacord amb aquesta mesura i la titllen de paranoica. No m’estranya, són bajanades...



Participació