CRÒNICA

​‘Manresa Experience’, la innocent estrena de tota una experiència

L’edició de la Innocentada 2021 aixeca per fi el teló després de superar el repte del nou format i els entrebancs de la pandèmia.

per Judit Montón, 8 de maig de 2021 a les 11:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un projecte amb tants anys d’història com La Innocentada, produïda ininterrompudament des de 1957, té una energia especial. Ariadna Guitart, directora de coreografia i ballarina, afirma que «el dia de l’estrena sempre es fa màgia» i tot surt bé. La previsió d’estrenar la seixanta-quatrena edició era per a mitjans de gener. Les restriccions de la crisi de la covid-19 van provocar-ne l’ajornament.

El dijous 6 de maig, Manresa Experience es va presentar a un públic proper i animat. El nou format, reduït en nombre d’intèrprets i cos de ball, també acosta les butaques del públic a l’escenari. D’aquesta manera, hi ha públic a tres bandes, pujats dalt l’escenari. L’elenc d’actors i ballarins es doble: un per a les sessions del 6 al 9 de maig; i l’altre per a les sessions del 13 al 16 de maig. Jordi Gener, director de l’obra, valora positivament els dos grups diferenciats, pel fet que «no han de coincidir per a res» i permet continuar els passis en cas de confinar un dels dos grups. La durada més curta d’aquesta edició permet fer més funcions de les habituals. Guitart assegura que és «un caramelet de quaranta minuts que passa volant». Així, es compensa en certa manera la reducció de l’aforament de públic.

 

Manresa Experience explica l’experiència, mai millor dit, del Peter –un jove de procedència estranyament estrangera que arriba a la ciutat– i l’Agnès, que li fa una visita guiada en el seu primer dia treballant a l’oficina de turisme, dirigida pel Maurici. Acompanyats de la Consol, treballadora de l’oficina. Quan el Peter comenta que no es vol perdre cap detall de Manresa, aquesta li respon «Entesos, i a la tarda?», fent referència a una possible manca de riquesa patrimonial i cultural. La ruta turística condueix el Peter, l’Agnès i la Consol per diferents punts destacats de Manresa. No la faran sols, aquesta ruta. Trobaran altres personatges i un cos de ball, que hi participa de manera habitual al llarg de l’obra.

El primer que visiten és la Cova, on es trobaran amb l’aparició de Sant Ignasi, que els parlarà amb un intent de basc i els explicarà que els Jesuïtes es van formar de Jesús i Aita, que vol dir pare en basc. Passen per la Seu, el passeig de Pere III i el parc de l’Agulla, entre d’altres. Cap indret desconegut per qualsevol manresà, o persona que l’hagi visitat més d’un cop. El jove turista ho vol conèixer tot i la Consol recita l’auca de la Festa Major de Manresa, que diu que «si no fos tan criticada per veïns i oposició, no hi hauria tal gentada en cada festa major». El Peter, fa veure a la resta de personatges la màgia que té la ciutat: «Els manresans esteu carregats de manies». Quan acaba la visita, el Peter li diu a l’Agnès que ella és «com la ciutat», sens dubte, un afalac en tota regla.

Una obra intensa, divertida i molt manresana. Si voleu passar una bona estona, aneu a veure Manresa Experience. Us esperen quaranta minuts de riure per sota de la mascareta.

Arxivat a:
Cultura, Innocentada



Participació