La mort de Neil Armstrong

per Josep M. Oliva , 6 de setembre de 2012 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de setembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quan era un adolescent i pèssim estudiant, més d'un cop davant d'un examen d'història m'havia fet un plantejament que m'esgarrifava només de pensar-lo: Si a l'últim quart del segle XX tot el que em calia memoritzar i relacionar per aprovar un examen d'història universal ja era prou feixuc, com s'ho farien els estudiants de finals del segle XXI per sortir-se'n, amb tots els grans fets que s'anirien afegint als llibres en els anys futurs? I pensant això encara em sentia afortunat de no haver-me de trobar en la seva situació. A hores d'ara, i si fes cas de tot el que diuen que és històric, encara els planyeria més. En els últims temps l'adjectiu històric es fa anar a tort i a dret d'una manera mai vista. Des d'una jornada castellera fins a un partit de futbol, qualsevol cosa s'infla com un globus i es qualifica d'històrica. Encara no havíem arribat al 2010 i ja es parlava d'algun casament o algun altre rebombori sonat qualificant-lo del segle, com si cap altre dels que poguessin esdevenir en els noranta anys restants li pogués fer ombra. Com a conseqüència d'això també s'ha desfermat la fal•lera d'assistir a una manifestació o a un concert que es preveuen massius, amb aquell orgull de pensar que al cap d'uns anys podran dir "jo hi era", com si haguessin estat a una llotja del Liceu el dia que hi van tirar la bomba. No pensen que només d'aquí a deu o dotze anys hauran passat tantes manifestacions i tants concerts que ells mateixos es confondran i, si no s'ho apunten, no sabran ni quin any va ser. Siguem seriosos, la Història és una altra cosa.

Fa ben pocs dies, a finals d'agost, va morir un home que sí que en va fer d'història: Neil Armstrong, el primer ésser humà que va trepitjar la Lluna. I se'n va parlar, és clar, però molt menys que si el Barça hagués guanyat la lliga. Si preguntessin a la selectivitat quin dia va ser aquell en què l'Armstrong va fer "un petit pas per a un home i un gran pas per a la humanitat", quants sabrien que va ser el 20 de juliol del 1969? Em temo que quatre. I si els diguessin que aquesta mancança els invalida per entrar a la universitat, es rebel•larien perquè potser dirien –no sé si amb raó– que allò no era al temari. La Història de debò acabarà posant cada cosa al seu lloc, però ara per ara, en aquesta societat tan pueril i tan desmemoriada, a l'Armstrong l'han relegat a les pàgines d'obituari mentre que els que demà no seran res ocupen les portades. Una injustícia com tantes.

Arxivat a:
Opinió


Participació