EDITORIAL

Ecosistema manresà de recerca

Mentre acabem, en plena Pasqua, de posar en solfa aquesta edició de la revista, molts manresans són fora de la ciutat desafiant, suposem que amb les mesures corresponents, els efectes devastadors de la pandèmia que marca el nostre dia a dia durant l’últim any.

Il·lustració: Jaume Gubianas i Carles Claret.
per El Pou, 13 d'abril de 2021 a les 22:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
D’altres, fan cua al Palau Firal, on Salut administra poc més d’un miler de vacunes contra la covid-19. Uns compostos desenvolupats en pocs mesos a partir de la recerca de diferents binomis formats per grups d’investigació i empreses farmacèutiques. Fruit d’aquesta realitat, les càbales, les especulacions, les llegendes urbanes més o menys veraces i, sobretot, el mar de fons geopolític són inabastables. El miracle de la vacuna, deixant les conspiracions al marge, ha estat possible perquè no es partia de zero i, alhora, s’han bolcat recursos públics a dojo per accelerar els processos d’investigació. Perquè cal que quedi clar que la recerca, encara que l’encapçalin persones amb un perfil i caràcter vocacional, necessita camp per córrer, recursos –o sigui, diners– i temps –(concepte directament relacionat amb l’anterior, ja que els investigadors han de poder tenir una finestra on anar estirant fils i desplegar, amb els assajos i errors corresponents, el corpus de la metodologia científica. Aquest últim ingredient, el temps, és el que diferencia els països punters en recerca –i recursos– i els que estan a les beceroles en aquest àmbit.

La lluita contra el rellotge és més eficient si els grups d’investigació treballen en un entorn amb les sinergies suficients per fer avançar els projectes: no només en el camp mèdic, sinó en tot l’espectre que abasta el coneixement aplicat a la indústria, l’avenç tecnològic i la innovació en qualsevol àmbit, des de les comunicacions als ginys que augmenten la qualitat de vida de les persones. Es tracta de generar un cercle virtuós entre diferents agents amb una demanda o problema derivat de la producció industrial per abordar. Implica universitats i centres de recerca transmissors de coneixement, administracions i empreses o institucions amb voluntat i/o necessitat de créixer o avançar a partir de l’R+D (recerca i desenvolupament). L’objectiu pot ser el tractament d’una malaltia, la creació o optimització d’un procés tècnic o mecànic, l’aprofitament o reconversió dels residus, la creació de ginys controlats per una app o fèrules i pròtesis per a pacients amb problemes de salut. Com més virtuós, consolidat i reeixit sigui el cercle, més possibilitats té d’impactar directament o indirectament en la societat, canalitzar finançament arreu del món globalitzat i, en l’apartat empresarial i econòmic, de generar riquesa i llocs de treball. La nostra ciutat, la comarca i el conjunt de la Catalunya Central, a través de diferents aliances, fa anys que engranen aquest tipus de cercles virtuosos. Per això podem parlar d’un ecosistema manresà de recerca.


Aquest és l'Editorial de la revista El Pou de la gallina del mes d'abril de 2021. A la venda a tots els quioscos i llibreries manresanes a partir del dia 8 d'abril.
 
Arxivat a:
Temes del Pou, EDITORIAL



Participació