MANRESA, ESPÒILER 2022

​Els jardins de fum

per Emissari 2022, 12 de març de 2021 a les 21:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La majoria de celebracions busquen tenir un final èpic per deixar un record memorable. Un fet que a molts humans ens costa posar en pràctica quan assistim a celebracions socials que s’allarguen fins a sobrepassar el límit de les ganes. I acaben esdevenint una dura caiguda a l’abisme de la mandra i de la somnolència perquè ningú gosa posar el punt final i acomiadar-se quan toca. Les cares dels assistents en tocar fons poden esdevenir un record memorable inesperat. Un bon exemple de final memorable va ser el de la Festa de la Llum de l’any 2021, quan a les 21:21, des de 21 punts diferents de Manresa es va il·luminar la ciutat amb el llançament de focs artificials. Felicitats a Xàldiga i El Galliner, la traca sonora i visual va esdevenir un fet memorable, en part gràcies al contrast d’expectatives que havia generat el clímax precoç dels drons lumínics amb escassa bateria. Tot i que aquell espectacle de màquines voladores sí que va agradar als infants amb TEA i als gossets que no portaven auriculars ni una ingesta de pastilles considerable.

Però també hi ha finals que han de servir per oblidar, com va ser el de les festes de commemoració dels 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola. Després d’innombrables iniciatives, obres faraòniques –algues de les quals m’he permès espoilejar– i tot el merder que el consistori manresà va preparar per posar la ciutat guapa i entretinguda pels suposats turistes que envairien la ciutat el 2022, l’any es va acabar. I possiblement, el primer reality check i veritable punt final va ser, precisament, durant la Festa de la Llum de l’any següent, el 2023. El dia que va tornar la Marxa de les Cinc Mil Canes amb la seva cinquena edició, després de dos anys de descans venint de les convocatòries de quatre gats anteriors. Sorprenentment, la marxa va tenir més participants que mai. Però aquella no era una convocatòria estàndard, sinó una crida manresana popular amb intencions lumíniques que s’havia gestionat en un xat de missatgeria, organitzat per un grup de manresans que van intentar dinamitar amb més pena que glòria bona part dels actes de celebració del 2022. L’administració esperava que fossin les creacions artístiques dels Jardins de Llum les que il·luminessin els carrers de Manresa, però, en realitat, els carrers es van encendre de flames i de la cendra de la paciència manresana. Els participants de la marxa van aprofitar les torxes per cremar totes les atraccions del parc temàtic ignasià que havien aflorat a la ciutat els últims anys. El resultat van ser uns jardins de fum que van ser aclamats per la crítica artística d’arreu del món: «una obra del poble, un reset necessari».



Participació