Maltractar la llibertat d’expressió

per Jordi Sardans, 2 de març de 2021 a les 08:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La llibertat d’expressió és consubstancial i imprescindible per poder viure en llibertat. Està emparada i garantida per l’article 20 de la Constitució espanyola i l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans, que deixa ben clar el dret a no ser inquietat per causa de la difusió d’informacions i opinions. El passat 14 de gener, el jutjat d’instrucció número 5 de Manresa va absoldre el militant d’extrema dreta Víctor Garzón d’un delicte d’amenaces a Pere Fontanals, director de NacióManresa, i un xicot del CDR del Pont de Vilomara, Abel Aguilar, de qui l’acusat –ara absolt– també va donar a conèixer dades personals. El fiscal demanava una multa de 720 euros, 360 per cada víctima. Els Mossos d’Esquadra van poder identificar l’autor que l’octubre de 2018 a través de Facebook amenaçava el periodista amb un “es busca” i esmentava on treballava, acusant-lo de mentir i difamar persones contràries a la independència, amb el comentari “donde las dan, las toman”. El tribunal considera que no s’acredita prou que sigui l’autor i que cal jutjar la seva conducta on la intimidació no és clara ni concreta. El possible delicte va ser jutjat per amenaces lleus, sense més importància. És una forma d’interpretar els fets que evita entrar en el fons de la qüestió: el periodista va denunciar haver rebut amenaces i insults, en exercici de la professió.

Sembla força evident que l’actuació és política i no una discussió de bar. Als ultres no els agrada la llibertat d’expressió. Despreocupar-se de drets fonamentals pot portar els partidaris de la violència ultra a una sensació d’impunitat, que a alguns ens recorda el final del franquisme i la Transició. La plataforma Bages pels Drets Civils va mostrar la seva solidaritat amb un manifest dirigit al periodisme comarcal i s’hi van sumar periodistes del país, entitats i càrrecs comarcals, contra els atemptats a la llibertat de premsa i alertant dels actes d’intolerància, incompatibles amb l’exercici d’un periodisme lliure. Més de trenta persones es van concentrar el dia del judici a l’exterior dels jutjats per donar suport al denunciant d’aquestes amenaces. Ningú no s’hauria de deixar intimidar i no podem fer veure que no passa res. Cal ser conscients del que vol l’extrema dreta: el retorn a la dictadura, amb la imposició d’un estat autoritari i repressiu contra els que no pensen com ells.
Arxivat a:
Opinió



Participació