​Was sant Ignasi a Jedi?

per Josep Fornells, 27 de febrer de 2021 a les 07:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A la nova i flamant via de Sant Ignasi, just a l’encreuament amb el carrer Viladordis, hi podem veure una pintada anònima amb aquestes paraules: “was sant Ignasi a Jedi? Stop Manresa 2022”. Cada dia a la tarda hi passo pel davant tornant de la feina, i no sé per quin motiu no em puc treure la frase del cap. Hi he donat moltes i moltes voltes, però no soc capaç d’esbrinar quin és l’objectiu de la primera part de la frase. I em pregunto dia rere dia qui deu ser el geni que ha escrit tal anada d’olla i penso amb la satisfacció que seria per a mi poder compartir una cervesa mentre m’argumenta el perquè d’aquesta frase.

És clar que qui ho ha escrit està en contra del projecte Manresa 2022, ho deixa palès en l’escrit. Però, on vol anar a parar amb la comparació del principi? Personalment no soc un gran seguidor de la saga de la Guerra de les Galàxies, de fet soc tan inculte pel que fa a aquesta matèria que m’he hagut de documentar. Per si hi ha algun lector com jo, us deixo la definició literal de la wikipèdia de què significa la paraula Jedi:


Els jedis, o més formalment, els cavallers jedi, són uns personatges imaginaris de la saga cinematogràfica i literària la Guerra de les Galàxies. Els jedi són posseïdors d'unes capacitats especials, que els dona el seu contacte conscient o quasi conscient amb la Força, una energia que emana de totes les formes vives, amara tot l'univers i l'unifica. Entenent, doncs, què son els jedis, permeteu-me que proposi algunes teories del perquè el (o la) nostre geni en qüestió va fer aquesta pintada. Dono per suposat que el personatge és seguidor de la Guerra de les Galàxies, i per tant pressuposo que no hi ha un error ortogràfic i que quan escriu Jedi volia escriure efectivament Jedi. Sembla obvi, però per desxifrar tal jeroglífic cal tenir en compte tots els factors possibles. Sabem que no està d’acord amb Manresa 2022, però si realment Sant Ignasi hagués estat un Jedi estaria a favor de la celebració del 2022? Per tant, entenc que no està realment en contra de fer un projecte de ciutat de cara al 2022, l’únic que no li acaba de fer el pes és que Sant Ignasi no hagués participat en alguna de les pel·lícules de la saga?

Una altra teoria seriosa que em plantejo és la següent. Podria ser que la primera part de l’escrit sigui d’una persona i la segona part d’una altra? Si fos el cas, la primera persona potser està buscant una resposta real sobre qui era Sant Ignasi i ara encara haurà de viure amb aquest dubte tan transcendental per ell. Per què en anglès? És cert que últimament, pandèmies a banda, Manresa estava rebent forces turistes d’altres països, potser per això va fer-ho en aquest idioma O potser qui va fer la pintada era un turista que va sentir per primer cop el nom de Sant Ignasi, i va voler buscar respostes tot fent una pintada a la paret? Potser únicament va escriure una frase que li vas emblar enginyosa per cridar l’atenció amb l’objectiu que tothom ho llegís fins al final. Com aquelles sèries que tenen un principi increïble per enganxar-te, però que mica en mica es van tornant més avorrides. Sigui com sigui, us animo que l’aneu a llegir algun dia en directe i que, si us plau, si algú més pot teoritzar al respecte estaré encantat de llegir les vostres reflexions. I si us plau, si tu ets el o la geni que ha fet això o el coneixes, m’encantaria poder compartir una estona amb tu. Algú que és capaç de tenir aquesta imaginació, n’estic segur que poder estar una estona conversant amb ell no deu tenir pèrdua.

Frase inicial a banda, el que segur que li diria a la persona és que s’equivoca volent aturar el projecte Manresa 2022. Estem vivint en un moment d’incerteses, por, angoixa, ansietat… a causa de la maleïda pandèmia. Molts comerços manresans és possible que no tornin a apujar la persiana mai més si no millora la situació. Penso que qualsevol iniciativa que faci que a Manresa hi vingui gent, amb tot el que això pot comportar de beneficis per als comerciants dels nostres barris, doncs ben vingut serà. I anar en contra d’això ara mateix és anar en contra dels manresans i les manresanes.


 
Arxivat a:
Opinió



Participació