CRÒNICA SOCIAL

​Els patges dels Reis de Cal Jorba (1960)

Situats a la plaça Valldaura, on podem observar perfectament el bar Puerto Rico, «Salón de té», o més popularment "del lloro", membres voluntaris portalliteres de la Creu Roja de Manresa, que tocaven la trompeta o els clarins, amb la seva boqueta per bufar. A la fotografia se n’aprecien set i els quatre més fàcilment identificables són: Senet, Cano, Ceferino García i Manel Marqués, segons ens confirma Joan Lladó, que va ser president dels Armats de Manresa i actualment encara fa de capità.

Foto: Manolo Sánchez (ACB)
per J. S., 16 de febrer de 2021 a les 10:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tots quatre vorejaven els trenta anys, estaven casats i amb canalla. Com s’observa a la fotografia, la vestimenta no té res a veure amb els Armats, sinó que més aviat recorden els egipcis, per les seves capes, amb barrets decorats amb serps. Lladó va ser un dels refundadors dels Armats de Manresa, a finals de 1999, conjuntament amb d’altres com Ramon Circuns, Pusó, Sabaté o l’actual president Manuel Ortíz, amb l’ajuda d’alguns Tirallongues. Tenen el local en una de les sales del teatre Conservatori. Darrere dels patges amb trompetes hi anava el tabaler principal, Abel de Arán, secretari dels Reis d’Orient –que es deia Candela. Era sergent de la Creu Roja i muntava a cavall; després la resta de timbalers, d’entre els quals Joan Lladó, que era el més jove de la colla. «Durant bastants anys, anava al mig i em tocava xafar la merda del cavall». Sortien a les vuit del matí i tornaven a Cal Jorba, després de donar voltes pel centre de Manresa, amb públic que els seguia a bona part del recorregut. S’aturaven a diversos llocs, com ara la Bonavista o a casa de l’alcalde Moll, al carrer Guimerà, on els trompetes feien el toc i el secretari llegia un discurs per a la canalla en castellà: «Niños y niñas manresanos, los grandes almacenes Jorba os invitan a la gran recepción de juguetes que está instalada en la Casa Jorba. Apresuraros a depositar vuestras cartas en el buzón que está instalado en el vestíbulo de los grandes almacenes Jorba. El Secretario de sus Majestades, Abel de Arán». Com es pot veure, era una publicitat comercial de Cal Jorba. Els magatzems s’encarregaven de l’organització: vestits i materials eren seus. Ho guardaven en un magatzem del capdamunt de l’edifici, on els actuants es canviaven. A més dels actes del primer de gener, fins al dia 5, cada dia a la tarda hi havia dos trompetes al vestíbul de Cal Jorba que tocaven el toc de Reis per atreure la gent.

A la fotografia podem observar les llambordes típiques dels carrers del centre com la Muralla, a la part baixa del carrer d’Urgell. Muebles Sanpere, en un local amb arcs rebaixats, als baixos de l’edifici adjunt a la casa Argullol Torres de Bages del segle XVIII, que manté l’estructura, però amb tres pisos i golfes. Al costat del pedestal amb la font hi ha un fanal de tipus palmera de múltiples llums al mig de la plaça, aixecat sobre una base circular de pedra, i dues faroles als dos extrems amb fust de ciment acabades amb fanals de vidres. També és significativa la parada de l’autobús urbà, amb dues portes laterals d’acordió, i també la presència de cotxes, entre els quals cal remarcar un Chrevolet i un Seat 600.



Participació