Adam Majó | Actualitzat el 30/08/2012

Manresa és una ciutat tranquil·la

No ho diem nosaltres; ho diuen els mateixos caps de la policia, les estadístiques de la conselleria d’Interior, les de la regidoria de Seguretat Ciutadana… i el sentit comú: Manresa és una ciutat tranquil•la, amb un índex de delictes tipificats al codi penal baix, sorprenentment baix si tenim en compte la situació econòmica de tantes veïnes i veïns de la ciutat, i amb un clima de convivència que seria l’enveja de moltes ciutats europees de mida similar. Que es poden millorar coses? Segur. Es poden prendre mesures concretes per tenir els carrers més nets, o per mirar que de nit hi hagi menys soroll al carrer, d’acord; ara bé, voler convertir un suposat incivisme en el problema número u de la ciutat, sobredimensionar determinades situacions puntuals, amb l’ajuda d’algun mitjà de comunicació, i fer bandera de l’ordre públic i l’autoritat, com ha fet l’equip de govern amb la complicitat de tots els grups municipals menys un, respon no a la voluntat de solucionar problemes realment existents, sinó a una determinada visió de la societat basada en l’exaltació de l’ordre, l’autoritat i la uniformitat. Una visió que si bé és possible que sigui compartida per una part dels manresans i manresanes, no es pot imposar de cap manera a base d’ordenances, sancions i policies.
I dic que no es pot, perquè no està bé, perquè la història del segle XX ens ha ensenyat que la majoria (suposant que siguin majoria) no pot traspassar determinats límits, no pot trepitjar els drets bàsics de les minories. Però, alhora, perquè tècnicament no és possible, o és molt difícil, i el més probable, tal com va passar després del ball del Correfoc, és que el remei sigui molt pitjor que la malaltia, que en lloc d’ordre s’aconsegueixi caos, en lloc de diàleg, violència, i en lloc de civisme i respecte, por i ràbia.
Tal és la obsessió de l’equip de govern amb aquest tema que en la lectura del pregó de Festa Major, al saló de plens, l’alcalde va parlar més del suposat problema de l’incivisme que de gaudir i participar dels actes programats. Esperem, però, que les tristes conseqüències de l’actuació dels Mossos, que de ben segur han afectat gent que els és ben propera, els serveixi per replantejar-se tant el seu concepte d’ordre públic com la forma i els mitjans amb els quals l’administració ha de relacionar-se amb les persones que viuen a la ciutat, sigui a l’hora que sigui i tinguin l’edat que tinguin.
Recordem, per acabar, que la gent de l’FMA, de l’Alternativa, també hem hagut de buidar la plaça Puigmercadal moltes vegades perquè hi poguessin accedir els equips de la neteja i sempre ens n’hem sortit, amb una mica de paciència, però sense picar a ningú.


COMENTARIS

esperem que la FM'13 acabi millor
anònim 2, 30/08/2012, 23:55

He seguit alguns actes de la festa major (alguns de dia i alguns de nit) i la veritat és que estaven molt bé,com també ho estaven els dels altres anys. Sempre n'hi ha per tots els gustos i sort que hi ha.
Hem de tenir en compte, segons notícies que s'han anat publicant durant l'agost al Regió 7, que la FM de Manresa comptava amb el mateix pressupost que l'any 2011 (tot i que s'explicava que el 20% provingui d'esponsors) mentre que en moltes altres poblacions que aquest estiu han celebrat la seva festa major han fet reduccions molt importants. Això demostra que l'Ajuntament de Manresa encara té massa diners....
A l'igual que el comentari anterior considero que la càrrega policial va estar fora de lloc i tres dies després ningú apunta cap als culpables. Aquella nit faltava mà esquerra i bon rotllo amb el jovent i no tant jovent que restava a la plaça a les tantes del matí.
Des d'aquí, també desitjo una ràpida recuperació a la tècnica de cultura, que sempre a l'ombra ha coordinat tant bé la festa major durant anys i anys, junt amb la resta de membres de l'Associació de Manresa de Festa i que l'any vinent el super guai "coordinant" pugui dedicar-se a gaudir de la festa major des de l'altra banda.
Salut!!
Maneres d'actuar...
Anònim, 30/08/2012, 14:33

Moltes vegades es produeixen situacions en que falta una mica de mà esquerra per conduirles a bon port. No es solució el presentar-se uns senyors uniformats que veient que la cosa es posa "durilla" degut a l'estat d'eufòria de qui avaba de pasar l'últim dia de festa major opten per demanar ajut a altres uniformats més "contundents" i... Ja veureu si ho solucionen!!!
No es aquesta la manera, i si hi hagués hagut algún responsable de la comissió organitzadora per fer de "apagafocs" segur que no hauria pasat el que va pasar (ho dic amb conéixement de causa) però, es clar, ja he dit que era l'últim dia i tots els membres d'organització estaven descansant molt merescudament de totes les "lloances" per lo guai que ho han fet!!!
Ser de l'equip organitzatiu es estar en el lloc per resoldre problemes, no sols lluir una samarreta per tenir accés a les zones VIP a l'hora del castell de foc i... poca cosa més.
Amb aixó no disculpo ni molt menys la càrrega policial que considero totalment desmesurada i fora de lloc però, també evitable si algú hagués estat fent bé la seva feina.
Aprofito per dessitjar de tot cor la recuperació de la tècnica de cultura que tant s'ha notat la seva falta en moltes "petites coses" o... no tant petites

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.