INDRETS

Les fonts del Cardener

Al Solsonès, molt a prop de l’extrem septentrional, a tocar de l’Alt Urgell i al Nord de Sant Llorenç de Morunys, dintre del terme municipal de la Coma i la Pedra, a la vall de Lord, les fonts són molt properes a la Coma i com tota la vall, formen part del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès–Alt Urgell.

per Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central), 29 de gener de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Es troben plenament situades al Sistema Pirinenc, en una zona d’una certa complexitat estructural, just en el contacte entre dos dels mantells d’encavalcament: el Mantell del Cadí que constitueix els relleus del Port del Comte i el Mantell del Pedraforca, que dona lloc als de la serra del Verd. El primer es situa a ponent i el segon a llevant. Aquest contacte entre els dos es produeix mitjançant una important fractura, per on afloren materials argilosos i guixosos. Precisament, a través d’aquesta zona de fractura és por on flueixen les aigües que donen lloc al naixement del Cardener, per les immediacions de l’indret. A més, en fluir, es troben els nivells argilosos i guixosos, per on no poden circular les aigües.
 

Cal recordar en l’anomenat Pirineu Meridional (que sovint s’anomena Prepirineu) hi ha un conjunt de mantells d’encavalcament, que en general es distribueixen de Nord a Sud. Entre aquests hi ha els dos situats en aquest indret del Solsonès. Pel que fa als materials geològics que els conformen hi ha una notable diferència; mentre al Mantell del Cadí predominen els materials de l’Eocè (d’uns 55 – 37 milions d’anys d’antiguitat) al Mantell del Pedraforca predominen els materials cretàcics (d’una antiguitat de 145 – 66 milions d’anys). Tot i això, aquests materials tenen una certa coincidència: la de ser roques carbonatades en tots dos llocs. Això, ha facilitat la circulació càrstica de les aigües subterrànies als dos mantells. I la sortida de les aigües aprofitant el contacte de la fractura. I en aquest context es situen les fonts. Però en fluir es troben els nivells argilosos i guixos del Keuper (d’uns 180–205 milions d’anys), per on no poden circular. Cal remarcar que el riu no neix concretament a l’indret anomenat com a les fonts del Cardener, sinó una mica més amunt, en una sèrie de surgències en indrets molt propers. El que hi ha al lloc conegut com les fonts del Cardener en realitat és una zona antròpica on es recullen les aigües dels naixements propers, que són canalitzades i conduïdes cap a un conjunt de cascades.

Nom del paratge: Les fonts del Cardener.
Situació: Terme municipal de la Coma i la Pedra. Aquest indret, es situa plenament dintre del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès–Alt Urgell.
Situació geològica: Aquest paratge es situa al Sistema Pirinenc, concretament al Pirineu Meridional (molt sovint denominat Prepirineu), però que geològicament l’hem de considerar com plenament pirinenc.

Importància geològica: Es tracta d’un indret important de la geologia de la Catalunya Central pel fet de trobar-se aquí el contacte entre dos dels mantells pirinencs i perquè els materials que constitueixen els dos mantells són roques eminentment carbonatades.
Materials geològics: Com ja s’ha comentat, són eminentment carbonatats, encara que també hi ha aflorament d’altres roques, com guixos i margues.
Curiositats: Les surgències es situen a prop, però una mica més amunt, i les aigües són conduïdes i canalitzades cap al lloc que s’ha convertit en un parc. Tot i així, caminant es pot arribar fàcilment a alguns dels naixements reals.
 
Arxivat a:
Paisatge, riu, INDRETS
També hauries de llegir
Fa 317 setmanes

Les fonts del Llobregat




Participació