NATURA URBANA

​Ocells i espies

El gaig blau, el blauet, la puput i l'abellerol són ocells del mateix grup –l’ordre del coraciformes– que el todi cubà. Aquest ocell apareix a la portada del llibre, de quasi 300 pàgines, "Field Guide of Birds of West Indies" (Guia de camp dels ocells de les Índies Occidentals), escrit el 1936.

Un blauet comú, parent d’alguns ocells antillans.
per Ignasi Cebrian, 22 de gener de 2021 a les 12:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ian Fleming, escriptor i periodista que va viure durant un temps a Jamaica, era aficionat als ocells i tenia aquesta guia ben present. L’any 1953 començava a escriure la seva primera novel·la d’espies, Casino Royal, i no tenia nom per al protagonista. Va decidir posar-li el mateix nom que el de l’ornitòleg redactor de la guia d’ocells, ja que era un nom, segons l’escriptor, senzill, masculí i poc romàntic. La persona real, l’ornitòleg, i el personatge, l’espia, tenien el mateix nom: James, James Bond. Un cas històric de suplantació d’identitat.
 

És poc coneguda la feina del científic James Bond (1900-1989). Nascut  a Filadèlfia, és considerat  com el degà de l’ornitologia del Carib, l’ornitòleg que va introduir al món els exòtics ocells de les Antilles. Primer, va fer expedicions ornitològiques per la conca baixa de l’Amazones, al Brasil, sota l’auspici de  l'Acadèmia de Ciències Naturals de Filadèlfia. Més endavant, entre el 1927 i el 1935, els seus interessos científics ja es van centrar  en les illes del Carib i les Bahames, amb noves expedicions per les illes de Veneçuela. Va fer excursions al Carib durant mesos per recollir material per al seu emblemàtic llibre, navegant per pantans infestats de serps, dormint en hamaques i viatjant per rius en vaixells de vapor i canoes primitives. 
 
Desprès és quan s’especialitzarà i publicarà la guia de camp que el va fer conegut. Aquesta, en les primeres edicions, no era una guia com les actuals, plena d’il·lustracions i mapes acolorits. No serà en fins al 1947, i en les següents sis edicions, quan s'hi incorporaran il·lustracions de Don Eckelberry. A més, va publicar  una trentena de treballs sobre els ocells de les Índies Occidentals i les illes perifèriques i dotzenes de treballs sobre els ocells de Maine i les seves províncies marítimes adjacents. La realitat es troba amb la ficció i hi surt guanyant la ficció. Segurament els valors aportats per l’escriptor de la guia, relacionats amb el coneixement científic i ambiental, sobre la fauna, han mogut menys tinta i gent que els valors aportats per un espia fictici, masclista, sexista, prepotent i amb llicència per matar.
Arxivat a:
Paisatge



Participació