PROPOSTES

Les propostes culturals de gener 2021

Propostes cinematogràfiques, musicals i teatrals per gaudir i mantenir la cultura viva.

per Joan Morros, Laura Vidal i Marc Vilanova, 14 de gener de 2021 a les 10:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CINEMA
Un any estrany...

Laura Vidal
 
Acabem un any estrany, amb poc cine i molta mascareta. Un any on ens ha tocat reivindicar que la cultura és segura, però on també hem après que ens alimenta, és sana i, d’alguna manera, també ens cura. Si al gener teníem el final de la saga més galàctica (Star Wars. L’ascens d’Skywalker, J. J. Abrams 2019), de cop, la ficció es va fer realitat (Contagi, Steven Soderbergh 2011) i ens vam trobar sent un James Stewart confinat (La ventana indiscreta, Alfred Hitchcock 1954). Va arribar un estiu improvisat (Vivir es fácil con los ojos cerrados, David Trueba 2013) i ens vam deixar seduir per l’optimisme (Amélie, Jean-Pierre Jeunet 2001); però una dura tardor ens esperava a la tornada (Deux jours, une nuit, Luc i Jean-Pierre Dardenne 2013). I així ens ha passat l’any volant (Primavera, verano, otoño, invierno... y primavera, Kim Ki-duk 2003). Què li demanem al 2021? Que no ens passi com Bill Murray i la marmota (Atrapat en el temps, Harold Ramis 1993), desitgem un any en què sapiguem de les debilitats fer-ne fortaleses (Intocable, Olivier Nakache i Éric Toledano 2011), en què puguem ser lliures per viure com ens plagui (Captain Fantastic, Matt Ross 2016) però, sobretot, volem que sigui un any ple de felicitat (Happy, un cuento sobre la felicidad, Mike Leigh 2008).
 

MÚSICA
Any nou amb la incertesa del vell
Marc Vilanova

En aquest primer mes de 2021 un proposem un parell d’espectacles programats al teatre Kursaal. En primer lloc hi trobarem la reprogramació del concert de Blaumut ajornat per la pandèmia (Espectacle suspès), tot presentant la seva gira en format acústic 0000, que inclou els seus grans èxits i cançons del seu últim treball discogràfic 0001. Per altra banda, l’actriu Sílvia Bel, conjuntament amb la mezzosoprano Mireia Pintó i Vladislav Bronevetzky al piano, portaran a Manresa l’espectacle Amb veu de dona, que  recorda les compositores Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Pauline Viardot i Cécile Chaminade. Un recital per a veu i piano amb intervencions teatrals que vol posar en relleu l’obra d'aquestes influents autores, malgrat la misogínia imperant al seu temps en el món de la composició musical (diumenge, 17 de gener, 18 h).

TEATRE
‘Ramon’ al Kursaal (Espectacle suspès)
Joan Morros

El 24 de gener es presenta al teatre Kursaal el monòleg tragicòmic Ramon, interpretat per Francesc Ferrer i escrit i dirigit per la Mar Monegal, que el 2019 va obtenir el Premi de la Crítica al millor text. El Ramon s'acaba de separar de la Patri i mentre busca pis s'instal·la a casa dels pares, a la seva habitació d'adolescent. Allà retrobarà la guitarra, la bicicleta estàtica i uns quants casets que els transportaran als anys noranta. Ramon parla de la crisi dels 40 anys, de la por del compromís, els límits de la llibertat i de la impossibilitat d'aturar el pas del temps. Un muntatge original, divertit i emotiu.
 



Participació