INDRETS

Les Encantades

Estan situades a la comarca del Solsonès, prop de l'extrem occidental, a tocar de l'Alt Urgell, es localitza a ponent de Cambrils, dintre del terme municipal d'Odèn, un dels municipis que formaran part del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès–Alt Urgell.

per Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 20 de novembre de 2020 a les 14:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Concretament, aquest indret es situa molt prop de la Móra Comdal i del Sàlzer, entitats del municipi acabat d'esmentar. Les Encantades, són molt prop del contacte entre dues de les tres unitats geològiques que constitueixen el nostre país: la Depressió Geològica de l'Ebre (o Conca Geològica de l'Ebre) i el Sistema Pirinenc. De fet, sobre el mateix contacte estructural, fossilitzant-lo, ocultant-lo. Efectivament, per una banda es situen per sobre del extrem més meridional i occidental alhora del Mantell del Cadí–Port de Compte. Per sota de les encantades apareixen clapes de les calcàries d'aquest mantell pirinenc. Per d´altra banda, les Encantades també es situen sobre l'extrem septentrional de l'Anticlinal d'Oliana, part integrant de la Depressió Geològica de l'Ebre, constituint la denominada Zona de l'Avant–País Plegat, amb materials de la depressió replegats per l'empenta pirinenca.
 

Són relleus de materials detrítics, constituïts per conglomerats que pertanyen a l'Oligocè. Són post-tectònics, originats a les acaballes de la Fase Pirinenca del Plegament Alpí. Tot i així, aquests materials es troben lleugerament afectats per les darreres convulsions pirinenques, que encara segueixen en aquests moments, de forma imperceptible per a nosaltres. De fet, aquests nivells de conglomerats són similars als nivells més alts dels indrets que vam denominar Altiplans Septentrionals de la Depressió Geològica de l'Ebre (Collegats, Queralt o els Mallos de Riglos, Roca del Corb i Serra de Sant Honorat), similars als Altiplans Meridionals de l'esmentada depressió (Gallifa, Sant Llorenç de Munt–Serra de l’Obac, Montserrat o el Montsant). Sobre aquests materials, que tenen una edat d'uns 33 a 25 milions d'anys, en actuar l'erosió ha ocasionat la formació d'un relleu espectacular, amb nombroses agulles i escarpats molt profunds, ben visibles des de la Móra Comdal o des del Sàlzer. De fet, es ben al llarg de bona part de la vall on es troba l'antic poblet de la Móra, del tot deshabitat.

Nom del paratge: Les Encantades.
Situació geogràfica: Terme municipal d´Odèn, prop de la Móra Comdal  i del Sàlzer, a l´extrem més occidental del terme municipal d´Odèn (Solsonès).
Situació geològica: Es localitzen sobre el mateix contacte entre el Sistema Pirinenc, situat al Nord i la Depressió Geològica de l´Ebre (o Conca Geològica de l´Ebre) situada al Sud. De fet, aquesta formació eminentment detrítica, fossilitza el contacte entre les dues unitats geològiques.

Importància geològica: És un indret d´una gran importància geològica, per motius estructurals i geomorfològics.
Materials geològics: En aquest indret hi ha una clara diferencia entre els materials que apareixen al paratge de les Encantades i els materials que cobreixen, Els materials del nostre paratge son conglomerats postorogènics de l´Oligocè, que apareixen en una situació subhoritzontal i tenen entre 33 i 25 anys d’antiguitat; mentre que es nivells pirinencs que hi ha sota, tenen entre 48 i 33 milions s'anys.
Curiositats: Sovint s´ha batejat aquest indret amb noms geogràfics que no tenen res a veure amb la realitat geogràfica ni amb el nom amb el qual el coneixen els habitats dels indrets propers.
Arxivat a:
Paisatge, INDRETS



Participació