​Cap a la tercera onada?

per Pere Culell, 19 de novembre de 2020 a les 11:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La incidència i la mortalitat causades pel nou coronavirus no paren de créixer. Sembla clar que, per tal de fer baixar aquestes xifres, només funcionen mesures molt dures d’aplicar, que no tothom segueix, i que causen molt mal a l’economia. El fet que un 40% de persones no segueix o no pot seguir les mesures de confinament, associat a la mala gestió que fem dels contactes interpersonals, està fent que tinguem pràcticament 500 dels 600 llits de malalts greus dels quals disposem ordinàriament a Catalunya, ocupats per pacients amb covid-19. 

I ara, quan s´ha vist que intentar salvar l’estiu ens ha  dut a la segona onada, sembla que volen salvar les festes nadalenques. Ens durà l’hivern a la tercera onada sense haver pogut baixar la corba als nivells de l’estiu? Tots els col·lectius afectats econòmicament per les mesures anticovid es manifesten assegurant que les seves activitats són segures i que necessiten pal·liar el desastre econòmic que estan patint. D’altra banda, els professionals de la salut estan desesperats veient les realitats de les UCI i el comportament de la ciutadania als carrers, com si no estigués passant res. L’Estat es fa el longuis i no assumeix les compensacions econòmiques que li corresponen com a màxima autoritat i amo de la caixa i de la clau. Si no serveix ara en una pandèmia, quan ha de servir tenir un Estat? Mentrestant, Càritas informa que durant el 2019 es van gastar en el negoci de l’armament 1.77 bilions d’euros al món, i la despesa militar espanyola va ser de 20.050 M€, o sigui, 55 M€ diaris!


Davant les males notícies sobre el nou coronavirus, però, també en van apareixent de positives i cal remarcar-les. Com l’opinió de Valentí Fuster, que creu que en un any o dos, la covid-19 serà com una grip; o com la dada que el nombre d’alumnes confinats actualment és la més baixa des del 10 d’octubre; o que Catalunya és la segona comunitat amb menor nombre de morts per milió d’habitants de la segona onada; o que el Govern aprova un nou increment del pressupost de 795 M€ per reforçar el Departament de Salut i arriba ja als quasi 2.800 M€ d’augment des del passat mes de juliol.

Però sense que l’Estat dicti una moratòria d’impostos per als sectors afectats i un pla de rescat urgent com fan tots els països europeus i, tenint en compte que els diners de la UE tardaran a arribar, no ens en sortirem. El "gobierno" més progressista de la història sembla rentar-se’n les mans. No poden seguir deixant tirada la seva gent. Depèn d’ells!
Arxivat a:
Opinió, coronavirus, salut



Participació