​El nou coronavirus (5)

per Pere Culell, 19 d'octubre de 2020 a les 17:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nou coronavirus es propaga molt ràpidament per Europa. Brussel·les i Liverpool ja van tancar bars i restaurants fa uns dies. Ara ho ha fet Catalunya. Es calcula que en uns deu dies podríem arribar als desastrosos números de la Comunitat de Madrid. El govern i els municipis catalans estan destinant molts diners a ajudar la ciutadania que ha de tancar negocis amb un seriós risc de no poder tornar a obrir. El vicepresident Aragonès reclama que l’Estat, que és qui recapta la majoria d’impostos a casa nostra, faci el mateix. 

D’altra banda, a l’Àfrica sembla que la pandèmia no hi causa tanta mortalitat. De fet, tenen una esperança de vida molt inferior a la nostra, tenen una mitjana d’edat força jove i una elevada mortalitat per d’altres causes, com el paludisme i la tuberculosi. Companys de cooperació ens ho deien i estudis recents apunten que l’amuntegament habitual hauria donat certa immunitat a la població africana davant dels coronavirus. De fet, estan més preparats per rebre epidèmies, ja que és a l’Àfrica o a l’Àsia on solen començar.


Això explicaria la nostra conducta sobretot orgullosa i poc solidària que està provocant el creixement persistent de la pandèmia a Europa. Els vectors que escampen amb més intensitat la malaltia són ara joves asimptomàtics en una franja entre vint i trenta anys, i l’edat mitjana dels malalts és d’uns quaranta anys. O sigui, grups amb poca mortalitat. Amb cert concepte d’immortalitat, donada la seva edat, com remarcava fa anys el pediatre Simeó Selga. 

Per la banda de l’ensenyament, podem veure que fins a un 97% d’escoles estan funcionant, fet que confirma en certa manera que els nens serien poc transmissors de la malaltia. Això sí, és molt important la ventilació a les escoles i, de fet, en qualsevol lloc tancat que no disposi de sistemes de ventilació adequats com els mitjans de transport públics. Hem de comprendre que això va per llarg. Que les administracions han de ser sensibles als més vulnerables. Que no hem de sortir de casa si no ens cal. O, almenys, no anar tots de cop a buscar bolets, a pujar la Pica o passejar pel Montseny. Si us plau.
Arxivat a:
Opinió, coronavirus, salut



Participació