PATRIMONI CIUTADÀ

​Casa de la plaça de la Immaculada, 2

Aquest mes presentem una casa del segle XVIII d’estil tradicional, que forma part d’una finca més gran enganxada a l’antiga muralla de Manresa, a la zona del torrent de sant Ignasi.

per Lluís Virós, 3 d'octubre de 2020 a les 17:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Per tant, està situada a l’est del nucli antic, en concret Al número 2 de la plaça de la Immaculada. Avui dia, a la plaça hi ha tres edificis de nova factura, un al costat dret d’aquest, que estan dissenyats amb un llenguatge neutre que no afecta els edificis antics. 

Es tracta d’un antic casal unifamiliar entre mitgeres amb semisoterrani, entresol i dos pisos. L’edifici està construït en pendent cap al torrent i, a més, sembla que el paviment de la plaça fos d’un nivell més baix i que el portal, per tant, fos més alt. A la façana, de pedra vista, destaca el tractament de les obertures, amb portal adovellat i finestres amb brancals i llindes de pedra treballada que li donen un caràcter noble. A la segona planta, fruit d’una ampliació feta al final del segle XIX, hi ha un conjunt de vuit finestrals d'estil homogeni i repetitiu, amb arcs rebaixats i un parament arrebossat que imita la pedra natural i l’estil de la casa. Com passa a moltes façanes de la ciutat, la manca de cura en la instal·lació dels cablejats fa més lleig el seu aspecte general. Dins del vestíbul hi ha restes de l'antiga escala de pedra del casal, amb motllura calada. D’altra banda, l’ampliació del darrera que dona a la via de sant Ignasi és una edificació industrial sense valors estètics destacables.


El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial per la importància històrica i artística i perquè conforma un dels eixos urbanístics del barri antic. Moltes persones de Manresa recorden l’edifici com la seu de la coneguda Impremta Esparbé, que estava situada als baixos.
Arxivat a:
Història Manresa



Participació