​El nou coronavirus (4). El rebrot

per Pere Culell, 28 d'agost de 2020 a les 11:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A finals de la primavera, parlàvem del risc d’un rebrot de la Covid-19. Malauradament, s’ha confirmat, tot i que els casos greus són molt més menors que durant els mesos de març i abril. Ara la malaltia afecta persones més joves i segurament el seguiment de les normes de distància solidària, neteja de mans i ús de mascaretes s’ha relaxat. En aquests moments, destaquen els brots provocats per les trobades familiars estiuenques i per l’augment de la mobilitat. Potser el fet de no tenir un estat d’alarma i la policia al carrer posant multes ha fet que la ciutadania es comporti de manera menys solidària. Podria semblar que la gent prefereix una societat policial a una societat madura i corresponsable.
 

I estem a punt de començar el curs escolar. Malgrat la informació donada per Salut pública que l’escola –i els geriàtrics– serà un indicador de la taxa d’incidència al territori, molts mestres i pares viuen amb preocupació l’inici del curs. Es tracta d’una pandèmia! No hi ha el nombre d’infectats ni de morts de la grip espanyola de fa un segle, perquè hem après com comportar-nos. Hem après a usar la mascareta, a mantenir la distància, a rentar-nos les mans, a ventilar els llocs tancats, a fer trobades amb poca gent, a evitar a parlar en veu alta o a crits... Els científics han après a tractar la malaltia i estan treballant per buscar millors tractaments o una possible vacuna. Tot i així, el director general de la OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirma que podem trigar dos anys a controlar la Covid-19, fins a trobar una vacuna efectiva, si es troba.
 
M’agradaria destacar l’esforç pedagògic que han fet els científics, els responsables de la salut pública i els periodistes per tal d’explicar què és una pandèmia a la població no acostumada a aquests tipus de malalties. Al cap i a la fi, això anirà segons es comporti la ciutadania. Cal pensar en les persones més vulnerables. Cal ser solidaris. Som-hi!
Arxivat a:
Opinió, coronavirus, salut



Participació